Шенгенските визи ще станат електронни от 2026/2027 г. За това се разбраха във вторник преговорните екипи на Европейския парламент и шведското председателство на Съвета на ЕС, които договориха политически компромис по условията за цифровизация на визовия процес в Шенгенското пространство.

Новото европейско законодателство, което трябва да бъде гласувано от Европарламента и от страните членки преди да стане факт, предвижда отпадането на визовия стикер и замяната му с електронна виза, както и пълна дигитализация на процедурата за кандидатстване и заплащане на визите за Шенген.

Електронната виза ще представлява криптиран 2D баркод, който ще се генерира, както за еднократните, така и за визите за дългосрочно пребиваване. ЕС смята, че така ще успее да намали броя на подправените визи и ще ограничи риска от кражба на документи с валидни шенгенски визи.

Визата ще може да се сканира през телефона или друго мобилно устройство, облекчавайки пътуващите и граничните служби, които ги проверяват.

Цифровизацията на визовия процес ще бъде поверено на европейската агенция за оперативно управление на широкомащабни ИТ системи в пространството на свобода, сигурност и правосъдие (eu-LISA).

Според съгласувания текст на проекта за регламент, независимо дали до влизането му в сила България бъде приета в Шенген, тя ще може да издава електронни визи. Същите права ще получат и Румъния и Кипър.

Еврокомисията предлага по-добър контрол на кандидатите за визи за ЕС

Предвижда и създаването на единна платформа за кандидатстване за онлайн виза, през която ще може от едно място да се подават искания за издаване на визи, независимо от страната, която ще бъде посетена.

С малки изключения, заявленията за шенгенски визи ще се правят чрез единен уебсайт, който ще ги препраща към съответните национални визови системи. На тази платформа кандидатите за виза ще могат да въвеждат данните си, да качват електронни копия на своите документи за пътуване и да плащат таксите си. Те също ще бъдат уведомявани през сайта и за решението за тяхната виза.

Личното явяване в консулството ще е необходимо само за кандидатите за първи път, лицата, чиито биометрични данни вече не са валидни, и тези с нов документ за пътуване.

Когато пътуването включва няколко държави, електронната система автоматично ще определи коя от тях е отговорна за разглеждане на молбата въз основа на продължителността на престоя. Кандидатът обаче ще има и възможност да посочи дали желае заявлението му да бъде обработено от конкретна държава членка според целта на пътуването, съобщи шведското председателство на Съвета на ЕС.

Шенгенските държави ще получат до 7 г. отсрочка за качване на услугите си на платформата си, за да се подготвят за изцяло цифров процес на издаване на визи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar