Осем деца и охранител бяха убити, а няколко други пострадаха, след като 14-годишно момче откри стрелба в основно училище в Белград, съобщи АП.

Нападателят е седмокласникът Коста К. от ОУ „Владислав Рибникар“ , който учел там от 2009 г. Според полицията момчето е имало в раницата си списък с децата, които е искало да убие, както и скица на училището.

„Той е планирал престъплението от месец. Взел е пистолети от апартамента на баща си, взел е и коктейли „Молотов“ в раницата си. Първо е стрелял срещу охранителя, след това срещу дежурната ученичка. След престъплението се обадил в полицията. Сам е изготвил план как да влезе в училището, как да излезе. Определил е приоритетните си цели, кое дете и как да ликвидира и колко от тях да убие“, разкриха властите.

Момчето открива огън около 8,40 ч местно време, като по-късно е задържано в училищния двор. Според в. „Новости“ той идва от добро семейство на здравни работници, като баща му е лекар. Предполага се, че е извършил престъплението под влияние на наркотици. Няма данни да е имал някакви психични проблеми.

„Видях охранителя да лежи под масата и две момичета с кръв по ризите си. Казват, че нападателят е бил тих и добър ученик, отскоро бил в този клас“, заяви Милан Милошевич – баща на съученичка на стрелеца.

„Успях да чуя стрелбата. Не спираше. Не знаех какво се случва“, казва ученик, който е бил един етаж по-долу от трагедията. Стрелецът е бил тихо момче, което привидно е изглеждало мило, става ясно от обясненията на децата. „Имаше добри оценки, но не знаехме много за него. Той не беше толкова открит с всички. Със сигурност не съм очаквала това да се случи“, споделя ученичка.

Органите на реда все още не са посочили какъв е мотивът на 14-годишния нападател.

Масовите стрелби в съседна Сърбия са рядкост, отбелязват местни медии. През последните години няма друг подобен случай, регистриран в училище, като единствено през 2013 г. ветеран от Балканската война убива 13 души в село в централната част на страната. Освен това законите за огнестрелни оръжия са строги, но експерти неведнъж са предупреждавали за опасността от хилядите незаконни, останали в региона след гражданските размирици от 90-те.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar