Хиляди демонстранти излязоха днес по улиците в цяла Словакия, засилвайки протестите срещу плана на новото правителство на премиера Роберт Фицо да внесе промени в наказателния кодекс на страната, предаде „Асошиейтед прес“.

Протестите се състояха часове след като словашкият президент Зузана Чапутова изрази категоричното си несъгласие с промените и заяви, че може да застрашат върховенството на закона.

Братислава бе сред 24-те големи града, в които имаше протести – най-големият брой след започването им на 7 декември също в столицата.

Председателят на опозиционната партия „Свобода и солидарност“ Рихард Сулик каза пред събралите се под дъжда на изпълнения с хора площад на Словашкото национално въстание в Братислава, че предложенията изглеждат като изготвени от „мафията“.

Новата власт в Словакия закрива спецпрокуратурата за корупция и тежки престъпления

„Срамно е това, което прави тази промафиотска коалиция“, каза Сулик. „Мафия, мафия“, скандираха демонстрантите.

Михал Шимечка, председател на либералната партия „Прогресивна Словакия“, най-силната опозиционна партия, каза, че правителството трябва да „оттегли безумното законодателство“. „Днес цяла Европа наблюдава борбата ни за върховенство на закона и демокрация“, каза Шимечка.

„Няма да мълчим!“, отговориха протестиращите.

Европарламентът постави под въпрос способността на Словакия да се бори с корупцията и да защити бюджета на ЕС, ако промените се приемат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar