Управляващите успяха да вклинят втори зам.-шеф на службата за подслушване и следене на фона на очевиден отказ на президента да смени, който и да е от ръководителите на специални служби.

Със заповед на премиера акад. Николай Денков на длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Технически операции“ е назначен Димитър Костов, съобщиха от правителствения пресцентър. Бил е директор на Дирекция „Сигурност“ в Сметната палата за периода февруари 2016 г. – март 2023 г. и дългогодишен служител в системата на МВР. Костов притежава образователната степен „магистър“ по специалност „Защита на националната сигурност“, придобита в Академията на МВР – София, описват от правителството и добавят, че от поста на зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ е освободен Бранимир Димитров.

Само преди дни, пак със заповед на премиера акад. Николай Денков, на длъжността зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ бе назначен Ангел Мечков. Той също е работил дълги години в системата на МВР. От 2019 г. пък бе държавен инспектор в дирекция „Противодействие на корупцията“ в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Мечков притежава юридическо образование, завършил е и Академията на МВР в София, добавиха тогава от правителството.

На 28 юли Министерският съвет определи Петър Петров и Деньо Денев за зам.-председатели на Държавна агенция „Национална сигурност“. В сряда МС даде още 5 години на Денев като зам.-шеф.

Очевидно сега управляващите се опитват да превземат службите от второто ниво на ръководство. Без да се казва в прав текст, то е ясно, че президентът, който има последна дума с указ за назначаването и освобождаването на началниците на специални служби, не иска да ги уволнява. Той дори на няколко пъти ги защити, включително тези на ДАНС, военното и цивилно разузнавния, НСО.

ПП-ДБ правят опит и по законодателен път да отнемат правомощията на държавния глава по тази линия, но това ще изисква много време преди да стане факт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar