Това решение „трябва също така да улесни получаването и използването на европейски средства“, каза Туск

П олша ще се присъедини към Европейската прокуратура – независима и децентрализирана прокурорска служба на Европейския съюз. Това решение ще улесни, наред с други неща, контрола върху европейските фондове, предоставени на страната, обяви днес премиерът Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

Министерският съвет във Варшава даде зелена светлина „за спешна нотификация“ за присъединяването, заяви Туск след заседание на кабинета.

Това решение „трябва също така да улесни получаването и използването на европейски средства, по-бързо, по-прозрачно и в съответствие с правилата“, каза Туск пред журналисти.

Присъединяването към Европейската прокуратура беше част от предизборните обещания на проевропейските сили преди изборите през октомври. Новото правителство беше сформирано в средата на този месец.

Предишното националистическо популистко правителство отказа да се присъедини към Европейската прокуратура, защото смяташе, че тази структура може да се намеси в правомощията на националното правосъдие и по този начин да ограничи суверенитета на страната.

Започнала работа през 2021 г. Европейската прокуратура, базирана в Люксембург, работи с прокурори от държавите членки и отговаря за разследването на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС (измама с ДДС, злоупотреба с европейски средства, корупция, пране на пари).

Досега 22 държави са се присъединили към Европейската прокуратура. Регламентът за създаване на Европейската прокуратура в рамките на процедурата за засилено сътрудничество беше приет на 12 октомври 2017 г. и влезе в сила на 20 ноември 2017 г.

Освен Полша, четири други държави: Дания, Швеция, Унгария и Ирландия, отказаха да се присъединят към тази институция.

Източник: БТА/Петя Гергова

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar