Турският гражданин Енгин Ердован, който е заподозрян за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров, на 7 ноември с изстрел от турска територия, е бил пиян в нощта на инцидента и така и не разбрал срещу кого и какво стреля. Това заяви самият той на първото съдебно заседание по делото, започнало днес в съда в Одрин, предаде „Нова телевизия“.

Енгин е обвинен за предумишлено убийства, а брат му Мустафа за помагачество. Той казал пред магистратите, че е спял и не е разбрал какво е станало. Първоначалната версия на разследващите беше, че по българския граничен патрул са стреляли мигранти, които са избягали. В последствие се появиха информации, че двамата братя редовно обикаляли района, като ограбвали тръгнали към границата бежанци.

Като частни обвинители, в делото се включиха родителите на Бъчваров, които днес също са били в съдебната зала. Техният адвокат е заявил, че искат най-тежкото наказание, защото считат, че престъплението е умишлено.

Делото е отложено за 14 декември. Очаква се да бъде разпитан военнослужещият, с когото граничният полицай е дежурил.

„Проведох разговори със съдията. Делото беше емоционално. Аз нямам никакви съмнения в това, че са задържани истинските извършители, че те са го извършили. Всеки полицай с по-дълга кариера е виждал такива хора по време на работата си, хора, за които човешкият живот няма никаква ценност“, коментира пред журналисти директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar