Върховният съд на САЩ постанови, че Доналд Тръмп има частичен имунитет срещу юридическо преследване. Шестима съдии гласуваха за, трима – против. Съдът реши, че бившите президенти са защитени от съдебно преследване за някои официални действия, извършени по време на мандата им.

Мнозинството от съдиите реши, че съдилищата от по-дола инстанция трябва да преразгледат делата, за да определят обема на делата, които не подлежат на юридическо преследване. Трябва да се отбележи, че Върховният съд не отмени обвинителното заключение, към каквото се стремеше Тръмп.

Политикът приветства решението на Върховния съд и го нарече голяма победа за Конституцията и демокрацията. „Гордея се, че съм американец“, написа той в социалните мрежи.

Решението е в рамките на делото за съучастието на Тръмп в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Той е обвинен, че е искал да анулира резултатите от изборите, които загуби.

С днешното решение на Върховния съд времето на произнасянето на присъдата се отлага за след изборите на 5 ноември, което е и тактическа победа за Тръмп, отбелязва „Блумбърг“.

Сега политикът ще стигне до финала на предизборната кампания само едно от четири криминални дела, стигнало до съдебна фаза.

„Съгласно нашата конституционна структура на разделение на властите естеството на президентските правомощия дава право на бившия президент на имунитет срещу наказателно преследване за действия в рамките на неговите основни конституционни правомощия“, пише в основанието председателят на Върховния съд Джон Робъртс, съобщиха АП и БТА.

„Днешното решение да се предостави на бившите президенти имунитет срещу наказателно преследване променя институцията на президентството. То се подиграва с принципа, основополагащ за нашата конституция и система на управление – че никой не е над закона“, пише съдия Соня Сотомайор в острото си възражение, посочва АП.

Сотомайор, която прочете резюме на възражението си в съдебната зала, каза, че защитата, предоставена на президентите от съда, „е нещо точно толкова лошо, колкото звучи, и е безпочвена“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar