[email protected]

След близо половин година зад решетките мъжете излизат на свобода

35-годишният Владимир Димитров, 30 г. по-възрастния му баща Димитър и турският гражданин Керен Басуд, на 51 г., заловени от ГДБОП с над 20 килограма марихуана на паркинг в Пловдив, са признали вина пред Окръжния съд в града и са сключили споразумение с прокуратурата за по-леки наказания.

Тримата бяха арестувани на 26 януари. Антимафиотите проверили автомобила, управляван от най-възрастния от тримата. В колата и близо до нея са били открити 3 полиетиленови сака, в които имало 40 пакета, увити в тиксо, съдържащи общо 20 013,75 грама марихуана на стойност 400 275 лв. Владимир бил до автомобила, а Басуд – вътре с шофьора. Още тогава разследващите посочиха, че наркотиците са държани с цел разпространение.

По време на заседанието за определяне на мярка за неотклонение на тримата те не признаваха. Защитникът на бащата и сина Валентин Димитров беше категоричен, че няма никакви доказателства за вината на по-младия му клиент, който е бил на 50 метра от колата. Колегата му Тома Найденов, който защитаваше Керен Басуд, пък твърдеше, че турският гражданин, който не говори български, не се познава с Димитрови. Освен това полицаите имали информация, че двамата мъже, които живеят в Хасково, са пътували към Пловдив с марихуана, но не и че в колата ще има още някой. Въпреки това магистратите ги оставиха в ареста.

Още по време на определянето на мярката за неотклонение на тримата, прокурор Йорданка Тилова каза, че предвиденото от закона наказание за престъплението, в което те са обвинени, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба между 20 и 100 000 лева. С признаването на вината си обаче те са се споразумели за максимално позволените условни присъди – 3 г. с 5-годишен изпитателен срок. Определени са им и глоби от по 10 000 лв. Всеки от тях трябва да плати и 354,96 лв. разноски по делото.

Решението, с което Окръжният съд е одобрил споразумението, е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar