Габриела Банкова, която в понеделник, 13-и ноември обяви гладна стачка, ще продължи протеста си до осъществяването на пълна съдебна реформа. Това заяви Банкова пред „Дневник“ три дни след началото на акцията й пред Съдебната палата в София.

„Дъно на юридическата мисъл“: активисти и юристи осъдиха решението на съда за смяната на пола

Транс жената, която е на 32 години, иска от съда полът й да бъде променен юридически – в личните й документи да бъде записано името Габриела, а като пол – женски.

Софийският районен съд вече й е отказал това, въпреки че пред съда тя е представила психологическа експертиза, както и становище на ендокринолози, че тя се идентифицира като жена. Тя обжалва решението на районния съд и след първото заседание пред горната инстанция, Банкова къса акта си за раждане и обявява гладна стачка.

Върховният касационен съд реши първо искане за смяна на пола, след като я изключи

През февруари 2023 година Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, според което трансхората нямат право да сменят пола си юридически. Решението напрактика указва на съда каква би трябвало да е съдебната практика по тези дела. Затова и Банкова не очаква различно развитие и на втора инстанция.

В началото на протеста си, Банкова обяви, че акцията й е насочена в подкрепа на правата на трансхората.

„Но аз стоя на стълбите на съдебната палата и говоря с всякакви хора – с крайно леви или крайно десни идеи, с адвокати и с хора с други професии. Всички те смятат, че българската съдебна система не работи ефективно. Затова и моят протест, моята гладна стачка ще продължи до тоталното реформиране на съдебната система“, казва Банкова пред „Дневник“. Сред нейните искания са съдебният процес да стане по-ефективен, да се гарантира спазването на законите в страната, както и уважение към гражданите.
„Това е начин Габриела да покаже безизходността на ситуацията, в която законът в България я поставя“, коментира адвокат Деница Любенова от ЛГБТИ организация „Действие“, цитирана от „Свободна Европа“. Според нея положението на трансхората в България е „слонът в стаята“, за който институциите си затварят очите. И „дори един човешки живот да е поставен на карта, това е достатъчно основание те да предприемат необходимите действия“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar