Съмнения за полицейско насилие след смъртта на млад мъж в ареста в Ямбол. Близките твърдят, че по тялото му има следи от удари и изгаряния. Според полицията, след като е задържан, мъжът се е самоубил, а от прокуратурата в Ямбол започнаха разследване за убийство.

Иван е служител в приют за животни във Варна, в петък следобед се прибрал с влак в Ямбол, за да види близките си. По телефона той им казал, че е добре и че вечерта ще излиза с приятели.

В събота рано сутринта в дома им идват полицаи, които съобщават за смъртта му. Всички институции в Ямбол са на крак, след като днес в предаването „Тази сутрин“ родителите на 32-годишен мъж разказаха, че подозират насилствена смърт.

Защо е арестуван и какво се е случило в часовете до фаталния изход, дали става дума за убийство или самоубийство – все още няма отговор.

Последният разговор на Иван с майка му е в петък следобед, когато слиза на гарата в Ямбол, за да види близките и приятелката си.

Според прокуратурата около полунощ Иван е спрян от полицейски патрул в центъра на града при рутинна акция, а според полицията е задържан за притежание на наркотици. Издъхва в ареста.

„Дали се отнася за убийство или за самоубийство, каквито са първоначалните данни, ще бъде установено в хода на разследването. Всички въпроси относно неговото задържане, отвеждането му в районното и неговия престой ще бъдат установени“, казва окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Според родителите, загубили единственото си дете, той е жертва на полицейско насилие, защото по тялото му виждат множество синини, наранявания и изгаряния „Тениската му беше цялата мокра, има следи от стъпки по шапката и тениската“, казва майката на мъжа Веселина Димитрова.

„Той е бил поливан, бил е бит. Синини в дясна раменна става, в дясно предгърдие, по краката прободна рана, петите са сини. Тук говорим за убийство на млад 32-годишен мъж, убийство в приемното на РПУ-Ямбол“, твърди лелята на мъжа Нели Динева.

От прокуратурата уверяват, че всички съмнения ще бъдат проверени.

„За камерите в арестното помещение – по първоначална информация има такива. Те са работили, изискана е и в кратки срокове ще ни бъдат предоставени, за да бъдат приложени към материалите по делото. Ще разпитаме и свидетели, полицейските служители ще бъдат разпитани“, посочва окръжният прокурор Дойчин Дойчев.

„Искам справедливост, искам всички, които са отговорни да си понесат наказанието, защото аз няма да си върна детето“, казва майката на загиналия мъж.

Резултатите от съдебно-медицинската експертиза все още не са ясни. Заради съмненията около смъртта на мъжа наблюдаващият прокурор може да назначи и допълнителна тройна експертиза.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar