Турски съд обяви за издирване с червена бюлетина четирима български бивши гранични полицаи. Срещу тях в южната ни съседка се води дело за умишлено убийство на турски бракониер на калкан от преди 16 години.

На последното си заседание турският наказателен съд е решил българите да бъдат задържани за разпит.

„Това означава, че спрямо българските граждани е издадена червена бюлетина по линия на Интерпол с цел тяхното задържане и производство по тяхното екстрадиране в Турция“, обясни Росен Кожухаров, адвокат на обвиняемите.

Бившите граничари не са уведомени от българските служби има ли издадена червена бюлетина.

Още преди седем години, когато делото в Турция започна, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че ако бъде поискана екстрадиция за обвинените граничари, България ще откаже.

„Ако ме екстрадират за разпит, не знам дали ще се върна. Не мога да го коментирам по никакъв друг начин, освен че е притеснително за нас и за нашите семейства“, заяви бившият граничар Михаил Цонков.

„Тава беше нашата работа. Ние си я свършихме, действахме адекватно, сторихме каквото трябва. Никой не е искал, разбира се да се стигне до тук, но така се случи, за съжаление“, каза бившият граничар Живко Петков.

У нас случаят е прекратен поради липса на извършено престъпление. Разследването доказа, че инцидентът е нещастен случай. Съдът в Страсбург също оправда граничарите, но Турция води свой процес.

bTV потърси становище от Външно министерство какви действия ще бъдат предприети от страна на българската държава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar