Сръбската държавна телевизия съобщи в понеделник, че полицията в Босилеград е арестувала мъж, заподозрян в шпионаж в полза на България.

Цитира се изявление на прокурорите в южния град Враня, в което се казва, че мъжът е заподозрян в предаване на военни тайни на българските служби. Твърди се, че предадената информация може да нанесе щети върху сигурността, отбраната и военните интереси на Сърбия,. Мъжът е идентифициран само по инициалите Л. Г. и годината на раждане – 1963 г.

Според изявлението мъжът е бил арестуван в граничния град Босилеград след разследване от Гражданската информационна агенция за сигурност (BIA), Агенцията за военна сигурност (VBA), полицията и прокуратурата във Враня.

Става въпрос за запасен офицер от сръбската армия, пише сръбската медия “Новости“. Той е предоставял на българската служба поверителна информация за числеността на войниците, обстановката в армията, какво въоръжение и техника използват. Предоставил е и кадровата схема на органите за сигурност. Арестуваният докладвал и за политическата обстановка в източна Сърбия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar