След заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна главният прокурор Андрей Костин обяви, че подава оставка като потвърди, че в системата на прокуратурата са установени много позорни факти на злоупотреби. Президентът Володимир Зеленски събра Съвета заради очевидно неморалната ситуация с фалшиви увреждания на държавни служители. Преди това журналистически разследвания показаха как прокурори притискат медико-социалните експертни комисии да им издават свидетелства за увреждания на здравето. По този начин те се защитават от изпращане на фронта и увеличават заплатите и пенсиите си. Костин каза днес, че са в ход проверки на всички нива в държавата и се водят наказателни производства.

„Смятам за абсолютно правилна позицията на президента на Украйна Владимир Зеленски, че не само трябва да бъдат отменени всички незаконни решения за предоставяне на инвалидност, съответната пенсия и други надбавки, не само трябва да има ясни законодателни и организационни промени, но и понасяне на лична отговорност, включително политическа“, написа главният прокурор в канала си в „Телеграм“. „В тази ситуация смятам, че е редно да обявя, че освобождавам поста главен прокурор“, допълни той. Зеленски издаде указ, с която се прекратява дейността на системата на медико-социалните експертни комисии от 1 януари 2025 г. (за това се говори от миналото лято – бел.ред.) и ще бъде извършен пълен одит на пенсиите и други добавки за всички служители, които са получили документ за инвалидност. Всички органи на реда трябва в едномесечен срок да отчетат какво са предприели за установяване на такива нарушения, след което да има „кадрови решения“. Правителството трябва до три месеца да подготви цифровизация на всички етапи на системата.

Журналистът и главен редактор на изданието „Цензор.Нет“ Юрий Бутусов установи, че 49 прокурори на Хмелницка област, начело с областния прокурор Олексий Олийник, са оформили инвалидност при Тетяна Крупа – председател на областната медико-социална експертна комисия (МСЕК) и депутат от партията Слуга на народа в областния съвет. Самият Олейник потвърди наличието на увреждане, но отрече информацията на журналистите, че го е получил незаконно. След което поиска да бъде освободен от поста си.

  • На 4 октомври служителите на реда също установиха незаконно обогатяване на Тетяна Крупа и нейния син Александър, служител на областната администрация на Пенсионния фонд. В кабинета ѝ бяха открити 100 хил. долара, медицински документи с признаци на фалшификация, списъци с имена на укриващи се от мобилизация и фиктивни диагнози. От дома ѝ са иззети 5.24 млн. долара, 300 хил. евро, повече от 5 млн. украински гривни, маркови бижута и документи, които могат да показват пране на пари чрез различни бизнес проекти. След това арестите на лидери на регионалните МСЕК обхванаха цялата страна.
  • Днес Вера Белякова, ръкводителка на областната МСЕК в Николаев, също бе обвинена в корупционни схеми с цел укриване от военна мобилизация. При обиск у не са открити над 450 хил. долара и бижута, скрити на различни места.
  • Подобни случаи има в Ровно и Харков.

Изданието „Украинская правда“ раказа, че по публични данни на започнатите проверки, разследвания и наказателни дела с присъди за корупция се вижда как от началото на войната нито един член на МСЕК не е попадал зад решетките по повдигнатите обвинени. Повечето от тях са получили или или глоби, или условни присъди. Създава се впечатление, че обикновено в съда делата се „провалят“ усърдно заради прокурорите чрез споразумения за признаване на вина срещу леко или чисто формално наказание. Според Държавната статистическа служба в началото на 2022 г. в Украйна е имало 2.72 млн. души с увреждания, или 6.6% от цялото население на страната. По време войната те нарастват до 3 милиона (7.5%).

Когато вестникът провери случаите на хора, на които е дадена инвалидна пенсия, и около 10 хил. декларации за служители на други правоохранителни органи. Сред техните служители този показател не надвишава 1.8%. Не и в прокуратурата. Там всеки пети е посочил в декларацията наличието на специлни пенсионни плащания. Прокурорите имат законово право на пенсия за осигурителен стаж, независимо от възрастта – при 25 години трудов стаж, от които най-малко 15 в прокуратурата. Размерът на пенсията трябва да бъде 60% от месечната заплата, но не повече от десет минимални заплати (29.2 хиляди гривни). Но макар персоналът в прокуратурата да е намален наполовина през последните десет години, пенсионерите са се увеличили с 30% от началото на войната. Такова рязко увеличение може да се обясни само с регистране в групата за инвалидност. Сред ръководния екип (ръководители и зам.-ръководители на прокуратурите) това се случва в 38% от случаите на пенсиониране.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Matt Rife
Matt Rife
23 октомври 2024 13:23
Гост

What measures are being proposed by President Volodymyr Zelensky and Prosecutor General Andrey Kostin to address the abuse of the medico-social expert commission Incredibox Colorbox Mustard system and the issuance of fake disability certificates by prosecutors, and how do they plan to ensure accountability for those involved in these corrupt practices?