Административен съд София област спря предварителното изпълнение на сделката за Разпореждането на Комисията за защита на конкуренцията, с което се допуска прехвърляне на мрежата и базовите станции на „Булсатком“ на „Юнайтед груп“. Решението е взето в петък, след като в едно производство са обединени жалбите на „Йеттел България“, „Цетин България“, „А1 България“ и „А1 Тауърс България“.

„Юнайтед груп“, която е собственик на „Нова Броудкастинг Груп“, „Виваком“, вестник „Телеграф“ и др., наскоро обяви, че придобива и „Булсатком“, което предизвика реакцията на конкурентите й. Те обявиха, че КЗК вече разследва скритото придобиване на контрол върху „Булсатком“ от страна на „Виваком“, извършено без получено разрешение и при евентуално нарушение на законодателството в областта на конкуренцията.

Магистратите посочват, че „Словения Броудбанд С.а.р.л“., която е част от „Юнайтед груп“ и в България притежава „Виваком“ и „Нова телевизия“, е подало бланкетно искане, в което не е посочило какъв е интересът му решението на КЗК да се изпълни незабавно, не се твърди, че е налице опасност страните по сделката да претърпят вреди под формата на загуби и или пропуснати ползи.

Беше посочено също, че сделката ще доведе до недопустима концентрация на особено висок пазарен дял – един участник ще контролира над 60% от националния пазар на разпространение на телевизия и над 40% от пазара на достъп до интернет.

В решението си съдът от пекът казва, че разпореждането на КЗК е постановено без да е налице особено важен обществен интерес, което е задължителна предпоставка според Административно-процесуалния кодекс. Съдът излиза и със становище, че жалбите на „Йеттел България“ ЕАД , „ЦЕТИН България“ ЕАД, „А1 България“ ЕАД и „А1 Тауърс България ЕАД“ са основателни.

Съдът постановява Комисия за защита на конкуренцията да заплати на четирите компании, които облажлват решението по 50 лв. за разноски по делото. Определението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar