В сряда специален трибунал оправда френския министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети, обвинен в конфликт на интереси по дело без аналог в съвременната история на Франция, в което действащ министър се изправи пред съда, докато заема поста.

Френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети беше обвинен през 2021 г. в злоупотреба със служебно положение за разчистване на сметки с опоненти от времето на адвокатската си кариера. В съдебното решение се отбелязва, че конфликтът на интереси е налице, но влизането в такъв от страна на Дюпон-Морети не е било умишлено, пише Le Monde.

Дюпон-Морети беше съден от Съда на Републиката (Cour de Justice de la Republique), чиято единствена задача е да съди действащи или бивши министри за престъпления, извършени по време на служба. Съдът на Републиката често е критикуван, че е мек към членовете на правителството. От създаването си през 1993 г. Съдът на Републиката е разгледал само девет официални процеса, включително този на Дюпон-Морети.

Около 20 свидетели бяха призовани да дадат показания по делото, включително бившият министър-председател Жан Кастекс и бившият главен прокурор на Върховния съд Франсоа Молин. Съставът на Съда включва трима магистрати и 12 членове на парламента.

Дюпон-Морети си изгради противоречив образ като министър, включително заради предполагаеми сексистки забележки към жени репортери и заради обиден жест с ръка по време на парламентарен дебат.

„За мен и близките ми този процес е позор“, каза Дюпон-Морети в началото на процеса по-рано този месец. Президентът Еманюел Макрон и премиерът Елизабет Борн заявиха подкрепата си за Дюпон-Морети по време на делото.

След оправдателната си присъда Дюпон-Морети каза в предаването 20 Heures на „Франс 2“, че никога не е имал намерение да отмъщава и иска да обърне страницата и да продължи нормалния ход на работата си. Борн заяви, че Ерик Дюпон-Морети ще може да продължи да изпълнява задълженията си в правителството.

„Приех да ме обиждат три години. Никога не отговорих. И защо не отговорих? [] За да се запази министерската функция. И добре направих, че постъпих така. [] Хубаво е, че не бях принуден да подам оставка, защото съм невинен. И бих искал да помним това“, каза още Дюпон-Морети.

Според Джеръм Карсенти, адвокат на антикорупционна асоциация, специалният съд е бил твърде снизходителен към властимащите. Лявата политическа партия France Insoumise разкритикува оправдателната присъда, заявявайки, че тя показва, че специалният трибунал, председателстван както от съдии, така и от депутати, трябва да бъде разтурен.

За разлика от Дюпон-Морети, преди седем години бившият министър на финансите и настоящ ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард беше призната за виновна в небрежност при плащане от правителството. Това не ѝ попречи да остане начело на Международния валутен фонд до 2019 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar