Срещу началника на сектор „Ревизии“ в териториалната дирекция на НАП – София Фиданка Йоневска през 2022 г. е образувано производство за установяване на конфликт на интереси, съобщава пред „24 часа“ директорът на агенцията Румен Спецов. То е образувано по сигнал на дружеството „Данаос“. Производството е приключило с решение на изпълнителния директор на НАП, с което се установява наличието на конфликт на интереси по отношение на Йоневска. Решението е обжалвано и потвърдено от Административен съд – София град, но след това отменено с решение на Върховния административен съд.

Пред „24 часа“ Анастасиос Дикос, изпълнителен директор за България на „Данаос Девелопмент“, разказа за системен рекет от групата на застреляния преди две седмици Мартин Божанов-Нотариуса.. В тормоза, продължил 2 години, се включват и държавни служители. Той заявява, че един от тези служители е Фиданка Йоневска, която заема висш ръководен пост в НАП. Дикос посочва Йоневска като инициатор на сигнал срещу дружеството и едновременно като човек, извършващ данъчна проверка на същото, поради което я обвинява в конфликт на интереси. Дикос твърди още, че по този повод имало среща в НАП и писмо до финансовия министър Асен Василев. По неговите думи Йоновска живее в незаконна къща с много екстри и съжителства на семейни начала със съсобственик на верига бензиностанции и фирма за горива. Според Дикос това също е конфликт на интереси.

По думите на Дикос всичко започнало заради инвестиционен проект за жилищно строителство върху един от имотите на дружеството „Данаос девелопмънт“, върху които към момента са построени ИКЕА, „София Ринг мол“, „Морени клуб резиденс“, и предстояло строителството в четвъртия имот, който станал и обект на атаката. Докато гръцките собственици ровили и търсили на какво може да се основават претенциите срещу дружеството във връзка с планираното строителство, установяват, че проблемът идвал от две къщи, които са в съседство с имота, на който се строи, за които се твърди, че са незаконни. „Едната е на Фиданка Йоневска, високопоставен служител на НАП“, въпреки че по думите на Дикос е била наказана за конфликт на интереси, тъй като тя е инициирала преписката срещу заповедта на главния архитект на София за одобряването на ПУП за строящия се обект.

„Бяхме заплашвани, искаха ни подкупи“: Групата на Мартин Божанов-Нотариуса е рекетирала и гръцки магнат в София

Спецов посочва, че при наличие на хипотеза, при която Йоневска би се явила в условията на конфликт на интереси, изпълнявайки задълженията си, тя следва да си направи самоотвод по предвидения законов ред.
„Ако става въпрос за дружеството „Данаос“, то то е регистрирано в териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ (ГДО), а госпожа Йоневска работи в териториалната дирекция на НАП София“, казва той.

Спрямо дружеството са образувани 4 ревизии за установяване на задълженията за данък върху добавената стойност на дружеството, като първата е била в периода декември 2018 – октомври 2018 г., а последната март 2021 до юни 2021 г. Йоневска е възложила една от извършените 4 ревизии.

Спецов съобщава още, че в НАП са постъпили няколко сигнала срещу Йоневска за конфликт на интереси. Първият е от КПКОНПИ, като се предоставя информация за подаден при тях сигнал, но без да се прилага самият сигнал.

„В него се твърди, че г-жа Йоневска съжителства на съпружески начала с лице, което има участия и собственост в няколко конкретно идентифицирани търговски дружества, по отношение на които тя е упражнявала правомощия по служба. В НАП е образувана предварителна проверка, при която не са събрани достатъчно доказателства за осъществени правомощия спрямо визираните лица от страна на Йоневска“, посочва Спецов.

Вторият сигнал е вече споменатият от „Данаос Девелопмент“ ЕАД . Той съдържа данни за конфликт на интереси по отношение на Йоновска. В НАП е образувано производство за установяване на конфликт на интереси. Производството приключва с решение на 9 май 2022 г., което установява конфликт на интереси по отношение на Йоневска. Решението е обжалвано и потвърдено на 4 август 2023 г. от Административен съд София-град. На 27 март 2023 г. Върховният административен съд отменя решението на първоинстанционните магистрати, като не установява наличие на конфликт на интереси. Решение №3247/27.03.2023 г. на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. До окончателното произнасяне на съда по казуса Йоневска не е отстранявана от работа.

Има подаден и трети сигнал, отново от КПКОНПИ, който се отнася до Йоневска за конфликт на интереси. Той е с идентично съдържание като предходните. По тази причина е изготвен отговор от НАП до КПКОНПИ, че вече е образувано производство, по което е постановено решение, предвид което не следва да се предприемат допълнителни действия, казва Спецов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar