Административният съд София град получи отговора на Търговския регистър на Великобритания по делото за отстраняването на на кмета на район „Илинден“ Емил Бранчевски. В него се посочва, че името му не се свързва с регистрираното на негово име на 15 февруари дружество „поради липса на съгласие при вписването“. При регистрацията не са били поставени подписи от никого, а само са платени таксите, което се позволява от по-либералното законодателство на Обединеното кралство.

Именно вписването на районния кмет като собственик и управител на търговско дружество „Сlіnіс fоr Меdісаl Ѕеrvісеѕ Вrаnсhеvѕkі-Коlеv“на територията на Великобритания даде основание на Общинската избирателна комисия (ОИК)-София да го отстрани от поста на 21 юни.

На днешното последно заседание председателят на ОИК Полина Витанова постави под съмнение, че въпросният имейл-отговор от Търговския регистър на Великобритания е официален документ. Защитата на кмета отвърна, че пак на имейл от същия подател ОИК се е позовала за да отнеме правомощията на кмета.

Витанова попита и защо Бранчевски не е поискал много по-рано тази справка от британския регистър, в срока, поставен от ОИК-София да се защити.

Веднага след първата медийна публикация, от която Бранчевски разбира, че на негово име се води фирма, на 31 март, той е изпратил заявление до британската институция да установи как е станало вписването без негово съгласие. „През месец май, тоест преди решението за отстраняването, ОИК е уведомена за тази кореспонденция с британския регистър“, обяви адвокатът на Бранчевски, общинският съветник от „Спаси София“ Христо Копаранов, а процедурата за отговор е изисквала време и той е получен вчера, на 17 юли. Той добави и че кметът, който е лекар, няма разрешение за правоспособност в Обединеното кралство, поради това е безсмислено да регистрира клиника там.

Съдията по делото обяви, че приключва със събирането на доказателства и до седмица ще обяви решението си – дали ОИК-София е действала законно или Бранчевски да бъде върнат на кметското място в „Илинден“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar