Съдът отново гледа записите на скандалното броене на бюлетините в няколко секции в община Монтана.

Делото, с което независимият кандидат за общински съветник Кръсто Марков и Ивайло Иванов от „Възраждане“ обжалват решение на Общинската избирателна комисия в Монтана, продължи днес с гледане на моменти от записите на камерите на ЦИК от секциите в с. Габровница, с. Стубел и в квартал „Кошарник“, град Монтана.

В предишното заседание по същото дело, вещи лица откриха сериозна разлика в реалния брой недействителни бюлетини, като само в Габровница повече от 200 броя бюлетини за общински съветници бяха грешно преброени като действителни.

Съдът отказа да гледа целите записи, а жалбоподателите са посочили отделни моменти от тях и дават разяснения. Съдът прие да разпита свидетелите, които страните пожелаха да се явят на следващото заседание.

Съдът отказа да гледа нови записи и нови моменти от броенето и не успя да установи дали е жена или мъж лицето със златния кант на ръкава, който пише по бюлетините при броенето в Габровница, но установи, че сочените дебати и разговори между членовете на комисията, реално не могат да установят каквото и да било нарушение, предвид това, че не е ясно и не се твърди в записа такова нарушение да е налице.

По отношение на разговора, в който се чува „На тебе една, на мене една“, съставът на съда смята, че няма нарушения, а дори да се установят такива, те не биха повлияли на крайните резултати от вота.

Вещите лица, които съдът в Монтана назначи да преброят наново бюлетините от вота, са открили общо 231 грешно отбелязани като действителни бюлетини в 4-те секции, както и разминаване в реалните преференции, които са отбелязани в протоколите от тях.

Приетата от съда експертиза на вещите лица променя квотата за един мандат и тя се променя от 435 гласа на 429.

На следващото заседание, което се очаква да бъде последното, ще бъдат разпитани свидетели, а след това се очаква административният съд в Монтана да излезе с решение.

При изясняването на обстановката по време на броенето в същите СИК, но по друго дело, с което се обжалваше решението на ОИК Монтана за избор кмет на село Габровница, двама от сега призованите свидетели споделят, че са заплашвани, но не можаха да докажат „по повод на изборите за кмет ли са заплахите към тях или по повод на изборите за общински съветници“, както бяха попитани от прокурора. Тогава съдът отказа да приеме техните показания за заплахи, като счете, че не са относими към предмета на делото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Jamie
Jamie
13 април 2024 9:06
Гост

Thanks for sharing this with us. It’s so interesting. PublixPassport