Варненският Административен съд отмени заповедта на главния архитект на Община Варна с която бе отказано издаване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти. За това имаше одобрени от Министъра на туризма схеми на съоръженията, както и влязло в сила решение на Върховния административен съд, но въпреки това разполагането на обектите не беше разрешено. По-късно проверка на „Дневник“ показа, че това е станало под натиск от страна на варненския кмет Иван Портних, а заради опита си да спази закона бившият главен архитект на града Виктор Бузев беше уволнен дисциплинарно.

Сега

Административният съд във Варна връща преписката

по случая на временно изпълняващия длъжността главен архитект на общината Стоян Петков. Той беше назначен след отстраняването на Бузев и сега трябва да се произнесе отново по заявлението за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на курорта Златни пясъци.

В мотивите си съдът посочва, че видно от приложения по делото, одобрен от Министерски съвет списък, КК „Златни пясъци“ е курорт с национално значение, поради което компетентен да издаде разрешението за поставяне на преместваемите обекти на територията на този курортен комплекс е Главният архитект на община Варна“.

Правилата на „четвъртия етаж“, или как кметът на Варна отказва да изпълни съдебно решение

В мотивите е посочено също, че „решението, с което е отказано издаване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти, е издадено от главния архитект на Варна, без да са съобразени дадените от съда указания по тълкуването и прилагането на закона, което обуславя извод за неговата материална

незаконосъобразност

Това решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

В началото на май т.г. дружеството „Златни пясъци“ получи отказ от местната администрация да разположи преместваеми обекти на територията на едноименния курорт. След това кметът на града Иван Портних поиска от Регионалната дирекция „Национален строителен контрол“ (РДНСК – Варна) „да извърши проверка и да предприеме действия по компетентност за премахване на незаконни бараки на територията на курортен комплекс Златни пясъци, във връзка с разпоредбите на Закона за устройство на черноморското и Закона за устройство на територията“.

О РДНСК – Варна обаче му отговориха, че администрацията му и в частност бившия главен архитект Виктор Бузев трябва да издаде разрешения за поставяне на преместваеми търговски обекти, а Регионалната дирекция „Национален строителен контрол“ няма основания да предприеме действия по премахването на онези от тях, които вече съществуват, макар и с неподновени (към онзи момент) разрешителни. В противен случай би се стигнало до

неизпълнение на влезли в сила решения на съда

за което виновните длъжностни лица носят административнонаказателна отговорност, съгласно разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс“, пишеше още в отговора на РДНСК – Варна до Иван Портних.

И строителният контрол напомни на варненския кмет, че решенията на съда трябва да се изпълняват

В писмото се казва също че по разпореждане на отдел „Надзор на законност“ във Върховната административна прокуратура е била възложена проверка, която е трябвало да установи наличието на преместваеми обекти в курорта Златни пясъци, поставени в нарушение на закона и подлежащи на премахване.

В изпълнение на това разпореждане още в периода март – септември 2021 г. служители на РДНСК – Варна са извършили над 300 проверки на преместваеми обекти в курорта. Към момента всички заповеди, с които в резултат на проверката е било разпоредено премахване на незаконосъобразно поставени преместваеми обекти, са изпълнени доброволно от собствениците им, пишеше още в писмото.

За 17 от проверените обекти е било констатирано, че представляват строежи, а не преместваеми обекти. По тази причина РДНСК – Варна, е изпратила данните за тези строежи до кмета на община Варна с указания за предприемане на действия по компетентност.

Портних обаче не е реагирал.

По тази причина на 11 май т.г. до варненския кмет е било изпратено второ писмо, със същите указанияоставено без последствия.

Писмото на РДНСК – Варна, до варненския кмет Иван Портних съдържа и друга любопитна информация. Според нея още на 19 август 2021 г. в дирекцията е било изпратено писмо от компанията „Златни пясъци“ АД, според което година по-рано от дружеството са подадени заявления до община Варна с искане за издаване на разрешения за поставяне на преместваемите търговски обекти. Тъй като отговор и реакция от страна на администрацията на Портних не са последвали, същото писмо е изпратено и на 4 юни 2021 г.

„Въпреки че са налице одобрени схеми от министъра на туризма – компетентния орган по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с писмо на зам.-кмета на община Варна от 24 юни 2021 г. е отговорено, че заявената административна услуга за издаване на разрешение за поставяне не може да бъде извършена, тъй като схемите не са одобрени от главния архитект на общината“, припомнят в писмото си от РДНСК – Варна.

В него обаче е подчертано, че поставеното условие за одобряване на схемите от главния архитект на общината е

в противоречие със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

тъй като схемите вече са били одобрени от компетентния орган по закон. „Съгласно разпоредбата на този закон поставянето на преместваеми обекти върху морските плажове и на територията на националните курорти, определени с решение на Министерски съвет за селищни образувания с национално значение, се разрешава от главния архитект на общината, въз основа на схема одобрена от министъра на туризма“, припомнят още от РДНСК – Варна. (…) Видно от мотивите на съдебните инстанции, за главния архитект не съществува възможност да откаже издаването на разрешения за поставяне съгласно внесените схеми за разполагане на преместваеми обекти, одобрени от министъра на туризма, независимо от годината на одобряване, като в този смисъл липсва законово основание да се смята, че вече одобрената схема е изгубила своята актуалност и законосъобразност.“

Три търговски дружества са подали сигнал до прокуратурата срещу варненския кмет Иван Портних

През март м.г. три туристически дружества – „Златни пясъци“, „Паркстрой – Златни пясъци“ и „Голдън турс“, отново подават две искания до бившия главен архитект на Варна Виктор Бузев за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на едноименния курорт. Към исканията са приложени и съответните схеми, одобрени от държавата чрез министъра на туризма. И по двете искания обаче
община Варна постановява отказ.

Последваха жалби

пред Варненския административен съд. С две съдебни решения – от 27 юли и 1 август 2022 г., отказите са отменени. През март т.г. решенията са потвърдени и от последната инстанция – Върховния административен съд. След това отказите са върнати на община Варна с указание за произнасяне по издаване на поисканите разрешения в съответствие с разпоредбите на законите за устройство на територията и за черноморското крайбрежие.

Независимо от това съдебните решения не са изпълнени и досега от варненския кмет Иван Портних. А опитът на бившия главен архитект на града Виктор Бузев да го направи беше сред основните мотиви, с които на 21 април т.г. Портних поиска оставката, а след това уволни дисциплинарно дългогодишния си съмишленик Бузев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar