Български гражданин, издирван за контрабанда на наркотици с европейска заповед за арест от Кралство Швеция, ще остане задържан под стража. Бургаски магистрати от Апелативния съд в Бургас потвърдиха днес определението на Окръжния съд в Сливен, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо Димитър И. Това съобщиха от пресцентъра съда в Бургас.

Мъжът се издирва с европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Стокхолм, Кралство Швеция, с цел провеждане на наказателно производство по дело за подпомагане и съучастие в изключително тежка контрабанда на наркотици. Според Наказателния кодекс на Кралство Швеция престъплението се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 години, информират от съда.

От съдебната институцията допълват, че в документите на искащата държава се посочва, че българският гражданин е улеснил незаконното внасяне през април тази година в Швеция на около 288 килограма канабис.

„Същият е участвал в подготовката на товара с наркотици, пакетирайки ги за транспортиране до Швеция. В настоящото производство вземането на мярка за неотклонение е с цел обезпечаване на производството по изпълнение на европейската заповед за арест, във връзка с провеждане на наказателно разследване по делото в Кралство Швеция. В случая не се обсъждат доказателствата по наказателното разследване, посочиха от Апелативния съд в Бургас“, допълниха от съда.

Въззивната инстанция споделя доводите на окръжния съд в Сливен, че тежестта на обвинението и предвиденото за престъпното деяние наказание – 10 години лишаване от свобода, дават основание да се приеме, че е налице реална опасност мъжът да се укрие, ако не бъде задържан или да извърши престъпление. Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

В началото на септември служители на Главната дирекция „Национална полиция“ и техни колеги от Областната дирекция на МВР в Монтана задържаха 45-годишен полски гражданин, издирван в Краков. Действията са осъществени след получен сигнал за издирването му в Дирекцията „Международно оперативно сътрудничество“ (ДМОС). За издирването му има сигнал в Шенгенската информационна система. Той е търсен от властите в Полша по две досъдебни производства – за участие в организирана престъпна група за извършване на икономически престъпления и за отвличане и противозаконно държане на непълнолетно лице, за които има издадени две заповеди за арест.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar