Решението на Арбитражния съд на Българската търговско промишлена палата, с което дружеството „Исторически парк“, собственик на едноименния атракцион край варненското с. Неофит Рилски, бе осъдено да плати на охранителната компания „Авангард СОД“ неиздължени суми на стойност 92 хил. лв., вече е предадено на съдия-изпълнител. Това потвърди пред „Дневник“ собственикът на дружеството Стефан Калчев, но отказа повече подробности, като обеща те да бъдат разкрити след изборите идната неделя.

Сумата е натрупана от задължения на компанията, управлявана от лидера на новосъздадената партия „Величие“ Ивелин Михайлов, за физическа охрана на „Исторически парк“ в продължение на три години в периода 2017 – 2023 г. Освен това собственикът на атракциона трябва да плати както законната лихва върху дълговете си за последната една година, така и направените разходи по делото – близо 13 хил. лв.

Стефан Калчев е полковник от резерва. До неотдавна компанията му „Авангард СОД“ е била наета от Ивелин Михайлов за физическата охрана на „Исторически парк“. Но според Калчев в средата на м.г. натрупаните задължения на историческия „Дисниленд“ към дружеството му създали опасност от фалит и договорът за охрана бил прекратен.

Калчев разказва също, че в периода 2013 г. – 2017 г. е дал на Михайлов под формата на „инвестиция“ общо 230 хил. лв. сума – равняваща се на всички негови спестявания. Сега той се опасявал, че ще ги загуби, тъй като в продължение на години не получил нито стотинка от обещаните дивиденти.

Златното момче и плоскоземците – търговията с политически акции на партия „Величие“ вече е открита

През 2020 г. Ивелин Михайлов започнал да погасява фактури частично, но от лични средства, а не през сметките на компанията „Исторически парк“, с която Калчев имал договор за охрана. Това създало и счетоводен проблем на „Авангард СОД“. Към юли 2023 г. дълговете на „Исторически парк“ към охранителното дружество станали близо 100 хил. лв., което станало причина и за прекратяването на договора за охрана.
От писмени отговори на вътрешния министър Калин Стоянов до народния представител Ивайло Мирчев (Продължаваме промяната – Демократична България) в края на май т.г. стана известно МВР и ДАНС работят по най-малко четири разследвания срещу „Исторически парк“. Тази информация беше потвърдена и от разследване на „Капитал“.

„Две от проверките в МВР и една в ДАНС са свързани с военизирането на парка – изграждането на групировки, наподобяващи частна полиция и паравоенна организация, активни на територията на община Ветрино, където се намира и самият парк, писа тогава изданието. Четвъртата проверка е дългогодишното разследване на Икономическа полиция, по която продължават да се събират сведения по подозрение, че „Исторически парк“ е финансова измама със структура на Понци схема“.

От други отговори на зададени въпроси, този път към Комисията за финансов надзор става ясно, че варненската Окръжна прокуратура на два пъти е отказвала да образува производство срещу „Исторически парк“ за измама на инвеститори по искане на финансовия регулатор.

Комисията за финансов надзор е сезирала прокуратурата за „Исторически парк“

Проблемът в този случай е, че изграждането на парка е финансирано чрез продажба на акции на черно, като вече издадени акции с номинал 1 лв. са продавани на ръка на цени, достигащи 250 лв. По този начин е бил заобикалян контрола на Комисията за финансов надзор, а парите от продажбата на акции са отивали не в компанията, а в частни лица. Акциите са продавани с обещание за свръхвисоки годишни дивиденти, но само при условие че посещенията на „Исторически парк“ достигнат 500 хил. посетители годишно.

Според Стефан Калчев обаче атракционът е бил посещаван от не повече от 1000 души през уикендите, и то само при положение, че времето е подходящо за това. Така до изплащането на обещаните дивиденти изобщо не се е стигало.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar