България подобрява работата срещу прането на пари и финансирането на тероризма, се посочва в доклад на комисията на Съвета на Европа, заета с оценка на предприетите мерки. Комисията представи днес допълнителен доклад към оценката си от 2022 година, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Данните показват, че нашата страна постига напредък по 10 от 12 показателя, при които се забелязва подобрение. Същевременно оценката по нито един от показателите не е влошена. България ще остане под наблюдение и нов доклад ще бъде изготвен догодина, става ясно от документа.

Докладът отчита, че нашата страна е постигнала подобрения при националното междуинституционално сътрудничество, при мерките по отношение на политиците, при услугите за прехвърляне на пари или стойност, при надзора на чуждестранни дружествени клонове и дъщерни дружества, при осигуряването на прозрачност за действителната собственост на правни субекти, в надзора на финансовите институции и при изготвянето на статистика.

В последните две години нашата страна е предприела поредица от стъпки, става ясно от съобщение по този повод. Остават незначителни недостатъци по други препоръки от доклада от 2022 година. От 40-те приложими препоръки, българското законодателство днес е оценено като съвместимо или до голяма степен съвместимо с 27 препоръки и частично – с 13. Няма препоръки, които България да не изпълнява, допълва съобщението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar