От „Луда работа!“ до „Браво, Дени!“.

Такива реакции събира под постовете си пловдивската адвокатка Деница Чингарова. Тя обяви във вторник, че като шеф на общинската избирателна комисия през 2015 г. е фалшифицирала резултатите от вота

в полза на Иван Тотев, за да стане той градоначалник,

както и да спечелят районните кметове от ГЕРБ в „Тракия“ и „Западен“ Костадин Димитров и Димитър Колев.

„Въпросните същества никога не са печелили избори, защото не го заслужават“, написа Чингарова. И обясни пред „24 часа“ как се е случила манипулацията.

По думите ѝ в общинската избирателна комисия е бил подменен чувал с бюлетини от район „Тракия“ и е бил фалшифициран протоколът. „Членовете на секционната избирателна комисия ги нямаше вечерта в ОИК и трябваше да се обадим в ЦИК. Осъществихме конферентна връзка, за да ни разрешат да подпишем протокола, който нямаше нищо общо с действителността. Има член на ЦИК, който може да потвърди това. Мисля, че беше от ДПС“, заяви тя.

Според нея най-потърпевш от манипулацията бил кандидатът на Патриотичния фронт за кмет на район „Тракия“ Костадин Гаров, който загуби от конкурента си от ГЕРБ с 93 гласа.

„Още тогава беше ясно какво се е случило, но сега го знае целият град.

Имам копие от този протокол

Той е от 8-а СИК в училище „Черноризец Храбър“. Прокуратурата започна разследване и ако ме извикат, ще предоставя всички документи, които имам. След 8 г. не може да се направи нищо, но поне да получим моралното удовлетворение, че истината е излязла наяве“, каза за „24 часа“ Костадин Гаров.

Според него Чингарова е мълчала дълго, но после е получила прозрение или гузната ѝ съвест я е накарала да проговори.

Обяснението на Чингарова пред „24 часа“

е друго. „След изборите през 2015 г. станах служител на администрацията (зам.-кмет на район „Централен“ – б.а.) и в това си качество не можех да говоря. След като започнах да работя като адвокат и напуснах ГЕРБ миналата година, реших, че повече не мога да мълча“, каза тя. А ден по-рано обясни, че

децата ѝ са били заплашвани, за да извърши манипулацията

Според нея, ако не е била тази фалшификация, кмет на Пловдив щял да стане Славчо Атанасов от Патриотичния фронт, който загуби тогава от Иван Тотев с 1416 гласа.

„Това не е първата подобна изява на тази жена във фейсбук. Вероятно коментарите ѝ са писани в нетрезво състояние. Преди няколко месеца имаше серия постове срещу кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, които после изчезнаха. Сега атакува мен и кметовете на районите „Тракия“ и „Западен“. Този път прекали и ще си потърсим правата в съда“, отсече пред „24 часа“ Иван Тотев. Задочно Чингарова му отвърна, че тя ще докаже твърденията си.

„Известното на всички ни сега се потвърждава. При това от длъжностно лице – председател на ОИК, най-важния човек в изборния процес. Той носи изключителната отговорност за вота ни“, коментира Славчо Атанасов. А съпредседателят на ВМРО Александър Сиди поиска постоянна охрана за Деница Чингарова.

„Тя трябва да бъде пазена като защитен свидетел,

защото се случва на такива хора да получат абсцес на някой зъб, инфаркт или инсулт. Или да развият подагра и да си отидат от това“, допълни той. Според него ситуацията е „Битият си е бит…“.

Сиди допусна, че Чингарова е проговорила чак сега, защото е изтекла давността на престъплението. Според компетентни юристи обаче срокът, в който срещу длъжностно лице може да започне наказателно преследване, е 10 г. Тоест има още 2 г., за да бъде подведена под отговорност. А ако се докаже изборната манипулация – да бъде осъдена, както и всички останали, замесени във фалшификацията.

Законът предвижда до 5 г. затвор

„Нито един от двете групи – и тези, които са я заплашвали, и тя самата като фалшификатор на изборите, няма да понесе наказателна отговорност, ако не се съберат нужните доказателства. Всички, като кажат: „Не помня“, твърденията ще останат недоказани“, разясни опитен адвокат по наказателни дела. По думите му нейното самопризнание нищо не значи, ако не бъде подкрепено с доказателства. Тогава прокуратурата може да излезе със становище, че няма данни за извършено престъпление.

Как ще се развият нещата, ще започне да се разплита още в петък, 12 май, когато по думите на Чингарова тя е поканена на среща от главния секретар на МВР Петър Тодоров, пред когото щяла да изнесе всички факти, които са ѝ известни.

Деница Чингарова е от учредителите на ГЕРБ в Пловдив. Завършила е право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и преди началото на политическата си кариера е адвокат.

Когато Иван Тотев стана кмет през 2011 г., я направи шеф

на дирекция „Общинска собственост“. Тя ръководеше общинските и районните избирателни комисии от квотата на ГЕРБ от 2011-а до 2015 г. След вота преди 8 г. трябваше да напусне ОИК, защото беше назначена за зам.-кмет на най-престижния пловдивски район „Централен“. След изборите през 2019 г. Георги Стаменов (ГЕРБ) отново стана кмет на този район, но не покани Чингарова в екипа си. Тя се регистрира в Бюрото по труда, после отново стана адвокат.

Преди няколко месеца започна да атакува Стаменов в социалните мрежи, че ѝ отправял неприлични предложения, но по-късно премахна постовете си. Той отказа да коментира поведението на бившата си заместничка, но след изявата ѝ във вторник пусна в профила си песента „Ден след ден“ на „Подуене блус бенд“ и извади над клипа цитата „Дървото клоните разклати, погледна тъжно старата гора, обрасла от досадни храсталаци, вещаят бури, а цял живот пълзят“.

В част от свалените постове Чингарова се изказваше ласкаво за Иван Тотев и твърдеше, че безкрайно го уважава. Сега твърди, че той никога не е бил законно избран кмет.

Една част от пловдивчани се питат стои ли политик или партия зад Чингарова, че да започне тази атака броени месеци преди местните избори, след като толкова дълго е мълчала. А други смятат, че го прави за чисто отмъщение, защото вече не разполага с партиен пост. „Човек, който е бил мотивиран да мълчи, когато е заемал позиции, а след това почва да приказва, колко достоверност има в неговите твърдения“, питат колеги на Чингарова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar