Втора проверка срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов – Даниела Талева – прокурорът, определен да разследва главния и неговите заместници, разглежда данни, които свързват Борислав Сарафов с „Осемте джуджета“. В понеделник стана ясно, че тя е изискала при себе си цялото досъдебно производство от Софийската градска прокуратура, което беше прекратено през 2023 г., съобщи БНР. То е едно от двете дела срещу Петьо Петров, известен и като Пепи Еврото. Първото дело беше, че бившият следовател, който изчезна май м.г., е записвал магистрати и ги е притискал с компрометиращи записи. Второто е за златните монети на бизнесмените баща и син Илия и Явор Златанови. Златото отишло в багажника на джипа на бившата жена на Пепи – Любена Павлова. Това дело продължава.

Първото обаче беше прекратено, защото Софийската градска прокуратура откри нередности при неговото образуване. То изобщо не е трябвало да започва в районната, а в градската. Освен това процесът бил манипулиран в самото му начало със самосезирането и образуването на досъдебното производство, при което е било създадено привидно основание за необходимост от намеса на районната прокуратура.

Делото беше образувано на 29 май 2023 г. в Софийската районна прокуратура. Това бе в разгара на войната в държавното обвинение, достигнала своя апогей с конфликта между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов. Тогава от Софийската районна прокуратура съобщиха, че разследват бившия следовател Петьо Петров и неговия приближен Кристиян Христов за изнудване чрез незаконни записи. По това време Пепи Еврото вече бе изчезнал. Един от наблюдаващите прокурори по делото, Константин Сулев, в момента е обвиняем, предстои скоро да бъде даден на съд.

Разследването срещу Еврото започва на 29 май 2023 г. Тогава около 7,50 ч прокурор Невена Зартова, която по онова време е шефка на районната прокуратура, влязла в Съдебната палата в София. Около 7,53 ч тя вече била в кабинета на Иван Гешев. Около 9 часа Зартова се самосезирала за извършено престъпление по медийна публикация от 28 май, представляваща снимки с коментар. Преди 5 дни Прокурорската колегия образува дисциплинарка срещу нея за това дело.

Публикацията, по която тя се е самосезирала, е една. На снимка към нея се вижда как

Борислав

Сарафов се

ръкува с

Петьо Петров

на входа на „Осемте джуджета“. Самият Сарафов твърди, че му бил скроен номер, за да отиде в заведението. Било му казано, че Гешев го очаква там.

Образуваното досъдебно производство е затова, че от 2018-а до 2023-а на ул. „Шандор Петьофи“ №55 в ресторант „Осемте джуджета“ и на други места са били принудени различни лица да извършат, пропуснат или да претърпят нещо, противно на волята им, като е употребено за това заплашване. Също така различни хора, включително и висши магистарати, били записвани.

В 9,12 часа за първи наблюдаващ прокурор е определен Йордан Стоянов, в 9,16 ч за втори наблюдаващ прокурор бил определен Иван Иванов, но той бил в отпуск, затова в 9,45 часа бил определен за наблюдаващ прокурор Валентин Видов.

Двамата

магистрати

били извикани

в кабинета на

Зартова

Тя казала, че щял да дойде свидетел, а след него да започнат претърсване. Разследването било възложено на ГДНП, като в 16,30 часа прокурорът Видов се обадил на шефката на отдел 07 „Разследване“ в ГДБОП, като ѝ обяснил, че тя спешно трябва да отиде в сградата на Софийската районна прокуратура, за да вземе делото. В 14 часа Йордан Стоянов поискал от ДАНС ползване на СРС по неотложност.

Първо била разпитана бившата жена на Пепи Еврото Любена Павлова – на 29 май от 18,50 до 19, 50 ч. Тя казала, че Петьо Петров се срещал с различни магистрати и посочила Сарафов, бившата шефка на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова.

Двамата му се отчитали, като носели различни постановления със или без подпис, протоколи за разпити на свидетели. За това Сарафов и Русинова получавали в брой възнаграждение, което варирало – 20 хил., 30 хил. , 50 хил. до 100 хил. лв. Също така Петьо Петров заснемал срещите си с магистратите. Ставало от паркирани в близост автомобили, като не е посочено с какво средство е е снимано. В заведението, където се срещали, имало и охранителни камери. Записите от камерите и снимките били съхранявани на различни носители.

На 1 юни 2023 г. прокурор Константин Сулев разпитал свидетел с тайна самоличност.

Той споменава още имена на магистрати, имали контакт с Петьо Петров (в това число и съдия от СГС, на която било оказвано влияние) и били зависими от него.

Зависимостта се получавала, след като повечето магистрати били заснемани в компрометиращи ситуации, най-вече сексуални актове, в които имала участие и Любена Павлова. Според районната прокуратура тя била заставяна.

На 5 юни в Софийската районна прокуратура постъпват писма от Софийската градска и върховната прокуратура, с които се иска делото. То е пратено на 9 юни, на 12 юни с 16 гласа ВСС освобождава Иван Гешев от поста главен прокурор.

На 10 август прокурорът от СГП Йордан Петров прекратява делото. В постановлението посочва няколко грешки на колегите си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar