„За съжаление почти от всички политически формации има представители, които прибягват до купуването на гласове. Това е явление, което трудно може да бъде изкоренено. МВР положи достатъчно усилия да ограничим максимално купуването на гласове“. Това заяви пред NOVA служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

Само днес са подадени 180 такива сигнала. Най-много са били от Благоевград, СДВР и Монтана.

Запитан дали сигналите от Благоевград са свързани с това, че в деня преди изборите там са сменени 500 членове на СИК, Калин Стоянов каза: „МВР има ангажимент към охрана на секциите, книжата, борбата с купения вот. МВР няма ангажимент към смяната на членовете на СИК. На този въпрос най-адекватно биха отговорили от ЦИК и след това да направим съпоставка дали има връзка между най-многото сигнали от Благоевград и смяната на членовете на СИК. Евентуално през следващите дни ще потърсим такава връзка“, каза министърът.

„МВР се справи с изборния процес. Надявам се, че през следващите дни няма да чуем лидери на партии, които да аргументират резултатите си с МВР“, каза Стоянов.

„Изборният ден и предизборната кампания бяха спокойни сравнено с предходните избори за парламент. Имаме около 100 сигнала по-малко. От началото на кампанията до момента в МВР са постъпили 583 сигнала, сред тях и за купуване на гласове, както и за нарушения на изборното законодателство“, каза Стоянов.

Образувани са 100 досъдебни производства, 34 се работят в условията на бързо производство.

„По всички досъдебни производства се работи активно“, категоричен е Стоянов.

Най-много сигнали са подадени в Бургас, Варна и София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar