Сграда на ул. „Велико Търново“ 32 в София, която бе съборена, преди да получи статут на недвижима културна ценност, трябва да бъде построена отново. Това разпореди Министерството на културата на нейния собственик, който с булдозери я разруши през февруари 2022 г. Ако съдът потвърди административния акт, това ще е първият случай, в който обществото ще си върне обект на културното наследство.

Имотът е в най-престижния и скъп квартал в центъра – „Докторски паметник“, а двуетажната къща се определя като напълно запазен образец на българския модернизъм от 30-те години на ХХ век.

Заповедта на зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев, издадена на 12 април, нарежда „да се изготви проект за преизграждане на сградата“. В момента на мястото личат само основите на разрушената къща, която е била паметник на културата от 1976 г. до 1993 г., когато без мотиви статутът ѝ е отнет заедно с още 31 обекта в София.

„Тази заповед на зам.-министъра е сигнал за всички, които искат да действат по този начин“, заяви директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров за „Дневник“. В института се съхраняват строителните книжа – проектът, чертежи и скици на автентичната сграда, което ще улесни преизграждането в автентичния ѝ вид.

Промяна в плана позволи строеж на шестетажна сграда

Собственик на имота е фирма „Арко Асетс риалти“ ЕООД, която иска промяна в подробния устройствен план и през 2020 г. получава право на мястото на двуетажната къща да построи шестетажна.

Огнян Винаров, живеещ в съседна кооперация, изпраща през 2018 г. подписка на граждани до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) с искане за възстановяване на статута ѝ на недвижима културна ценност. Започва проучване на обекта и събиране на данни, включително в германски архиви, като през 2019 г. от института изпращат уведомление до всички заинтересовани лица, че тече такава процедура.

Строена е през 1934 г., ползвана е от посолства

Установено е, че тя е построена през 1934 г. по проект на арх. Владимир Весов (1892 – 1967 г.), родом от Прилеп, Македония. В нея са живели Роберт Карл Браун – директор на дружество „Гларус“, и съпругата му Хедвига Ана-Мария.

След 1944 г. къщата на ул. „Велико Търново“ 32 е предоставена на тогавашното Бюро за обслужване на дипломатическия корпус (БОДК) – държавна структура, която управляваше имотите, ползвани от чуждите дипломати. Дълги години на този адрес беше посолството на Индонезия, а по-късно – на Хърватия, до 2014 г.

През 90-те години имотът е реституиран на наследниците на Роберт Браун, които са родени в София, но са германски граждани. През 2009 г. имотът е придобит от сегашния собственик „Арко Асет риалти“.

„Обектът притежава научна и културна стойност като представител на типа богата еднофамилна къща от началото на 30-те години на ХХ век, изградена в стила на модернизма между двете световни войни. Преди нейното събаряне сградата е била със съхранена във висока степен материална и образна автентичност“, се посочва в мотивите на заповедта на зам.-министъра на културата за възстановяването ѝ.

„Тази къща можеше да е перла в най-красивия квартал на София – „Докторски паметник“. А знаем, че на мястото ще се издигне огромна, висока съвременна сграда. Тъжна работа е това“, с горчивина заключава проф. Анелия Божкова на заседанието на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата на 20 декември 2022 г. На него бе одобрен статутът на НКЦ на съборената същата година сграда.

Как зетят на Петър Младенов придобива сградата

През 2009 г. фирмата „Арко Асетс риалти“ ЕООД придобива 77% от сградата с площ 132 кв.м и 640 кв.м дворно място чрез замяна с полумасивна къща от 40 кв.м в село Кошов, община Иваново, и доплащане на 90 хил. евро. Продавачи са двама германски граждани, родени през 1923 и 1932 г. в София, на които е върната с реституция. По-късно фирмата изкупува и останалите 23% от имота от АДИС (държавната Агенция за дипломатически имоти в страната, правоприемник на БОДК).

„Арко Асетс риалти“ ЕООД е притежание на Мартин Макариев (да не се бърка с режисьора със същото име), който е съпруг на дъщерята на Петър Младенов, външен министър по времето на Тодор Живков, а след 1989 г. негов наследник на всички партийни и държавни постове.

Собственикът: Обжалвахме заповедта за преизграждането

От фирмата собственик обясниха за „Дневник“, че са обжалвали заповедта на зам.-министъра на културата пред Административния съд – София-град. Като аргумент посочват, че са купили къщата, когато не е имала статут на НКЦ, и са я разрушили, след като четири години НИНКН не излизал със становище. На въпрос на „Дневник“ ще се съобразят ли с вече дадения статут на НКЦ от фирмата обясниха, че има действащ подробен устройствен план (ПУП), който разрешава шестетажна сграда. И напомниха, че този ПУП през 2015 г. е бил съгласуван с НИНКН и Министерството на културата.

Друг мотив за обжалването е, че „собственикът се възползва от законното си право да се разпорежда със своята собственост и пристъпва към разрушаването ѝ“. От „Арко Асет риалти“ смятат, че обявяването на къщата за НКЦ е било безсмислено, след като десет месеца преди това са я разрушили. „Липсата на обект беше многократно изтъквана от нас като основание за прекратяване на административното производство (за обявяването ѝ за НКЦ) далече преди издаването на тази заповед“, уверяват от „Арко Асет риалти“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar