В сряда сутринта Асмером З. влезе в историята като първият осъден по новия закон в Нидерландия за борба със сексуалния тормоз на обществени места. Наказанието му е 100 евро глоба и още 180 евро условно, ако извърши ново посегателство. Обвинението поиска като алтернатива 5 дни затвор, но съдия Яко Янсен се оказа снизходителен, защото законът е бил в сила само един месец към момента на посегателството в Ротердам. Подробности за това кой е този мъж няма, снимките в залата са забранени и бяха разпространени само скици на художник, но в. De Telegraaf написа, че той е на 33 години и посочи името и произхода му – еритрейски .

Престъплението е извършено на 8 август в Ротердам и то не някъде в покрайнините, а на Театралния площад (Schouwburgplein) в центъра на града, около който са общинският театър, концертна зала, ресторанти и кафенета. „Какво криеш под дрехите, коте?“: да си момиче в Румъния Регистрирането му е резултат на пилотна програма, в която се използват полицейски агенти под прикритие. От 1 юли тя се прилага още в Утрехт и Арнем. В Ротердам по нея дежурят 13 специално обучени души. Градът вече опита да се бори с проблема през 2018 г. с мерки на местно ниво, но без успех. Нидерландия определено има нужда от закона, защото според националната статистика CBS:

  • през 2019 г. поне 975 хил. души са станали жертви на сексуални посегателства и тормоз на улицата
  • през 2020-2021 половината младежи (12-25 г.) са се сблъскали с това
  • две трети от жертвите са жени
  • една трета от жените в тази група се чувстват незащитени на улицата заради това.

Какво се е случило на 8 август вечерта Четирима полицаи са видели как в лятната вечер Асмером настойчиво опитвал да заговори „напълно непозната му“ младата жена, сграбчил я за бедрата, а тя шокирана опитала да се отскубне. Те се намесили и прекратили нападението, докато той се опитвал да ги одере с нокти, след което му била връчена призовка да се яви в полицията.

  • Не е известно дали ще има ефект от присъдата, тъй като нападателят катогегорично отрече да е вършил нещо нередно. Той вече е осъждан за посегателство, уриниране на публично място и нарушаване на обществения ред.
  • Асмером З. се е държал видимо ядосан, нарекъл съдията „лъжец“ и се нахвърлил с ругатни, които преводачът дори не си направи усилие да обясни на нидерландски.
  • Отказал да отговаря на въпроси без помощ от адвокат, но и през последните седмици не е положил усилие да наеме такъв. Той изрично е посъветван с писмо от съда да го направи, а прокуратурата му е изпратила двама защитници.
  • Според De Telegraaf обвиняемият се отказал от техните услуги, когато видял пълната в журналисти и други хора съдебна зала „и осъзна, че работата е сериозна“.

Какво казва новият закон и защо има проблем и с него

Новият закон определя, че е престъпление да бъдат тормозени хората със сексуални подмятания, да се подсвирква по тях, да бъдат следвани на публични места. Подобно поведение е незаконно и онлайн. Налице е „повишено социално осъзнаване за вредността и нежелателността на сексуалния тормоз“ и това се е изразило в по-силно неодобрение и повече прилагане на закона и наказателно преследване, каза прокурорът по делото при произнасянето на присъдата.

Полицейският профсъюз ACP преди това изрази съмнение, че и този закон ще проработи, нарече добавената им задача „голямо предизвикателство“ и каза, че няма да им е лесно да хванат уличните секс вредители в крачка. Прокуратурата по делото на Асмером посочи, че той не е спазвал режима на пробация и не се е явявал в полицията по предишните си осъждания. Прокуратурата съобщи в сряда, че досега са разкрити 14 други случая. Трима са с отхвърлени обвинения поради липса на достатъчно доказателства, двама очакват съдебно решение, а други девет все още трябва да се явят в съда. При произнасянето на присъдата в сряда съдията изтъкна, че сексуалният тормоз на улицата кара хората „да се чувстват несигурни и възпрепятствани да бъдат себе си, когато са на публично място“. Освен това често принуждава жертвите да променят поведението си, например като избягват определени места или променят начина си на обличане.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar