Казусът със строежа на мястото на „дървен павилион“, собственост на майката на дългогодишния депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, отново ще се гледа от Върховния административен съд (ВАС), този път в края на септември.

Това съобщава Антикорупционният фонд, който следи отблизо казуса. Организацията повдига и следните въпроси в прессъобщение:

Възможно ли е дървен павилион да се надстрои в четири пъти по-голяма масивна сграда? Може ли да е валидно едно разрешение за строеж, ако инвестиционният проект не е одобрен от главния архитект, а визата за проектиране е обявена от съда за нищожна?

Случаят е още от ноември 2019 г. когато майката на Делян Добрев – Златка Добрева придобива дървен павилион със застроена площ от 30 кв. м. в местността „Атолука“ край родопското село Равногор. След това постройката е разрушена, а от септември 2023 г. на мястото тече интензивно строителство в нарушение на закона, описва казуса Антикорупционният фонд.

Общинската власт в Брацигово и прокуратурата са останали напълно слепи за случващото се, коментират от организацията (незаконното строителство също фигурира като престъпление от общ характер в НК – бел. ред на Клуб Z).

Една от причините строежът да е незаконен е, че визата за проектиране, издадена от Община Брацигово, е за надстрояване на съществуваща сграда. Това е именно въпросният дървен павилион, който няколко дни по-късно е бил разрушен. А в края на 2020 г. общината учредява на Добрева право на пристрояване и надстрояване на павилиона, който вече го няма.

Община Брацигово не уведомява за строителните планове на Добрева собствениците на съседните имоти, които обжалват в законовия срок (също задължителен реквизит – тоно за такова уведомление Десислава Иванчева и сие бяха осъдени, че са го мотаели умишлено, за да поискат и получат подкуп от Александър Ваклин – бел. ред на Клуб Z).

Върховният административен съд вече се произнесе през 2023 г. по едно от делата, като обявяви визата за проектиране за нищожна. По второто дело, което оспорва разрешението за строеж, издадено без одобрени инвестиционни проекти, ВАС ще заседава за първи път на 24 септември. То стига до най-високата инстанция за втори път.

Съдия Ева Пелова от Административен съд – Пазарджик е приела няколко технически експертизи, които по безспорен начин доказват липсата на валидна строителна документация и изпълнението на строежа в нарушение на застроителния план. В началото на миналата година обаче тя прекратява делото с аргумент, че жалбоподателите нямат правен интерес. През юни 2023 г. ВАС върна делото за разглеждане по същество.

„Изводите на вещите лица по делото са недвусмислени. Видно от текста на решението, обаче, съдия Пелова абсолютно неправомерно не кредитира заключенията им и прави изводи, противоречащи на правната и житейска логика,“ коментира Лора Георгиева от АКФ.

Според експертизите, инвестиционният проект не спазва застроителния план и променя конфигурацията и местоположението на определеното петно, разполагайки го в контраст със съществуващите вилни сгради и по линията на уличната регулация. Сградата е в голяма близост до другите сгради, прекъснат е и достъпът до една от тях. Вещите лица обръщат внимание, че предложения за одобрение инвестиционен проект е в разрез с визата за проектиране и с действащия застроителен план, а в проекта не е посочена и височината на сградата.

Делян Добрев. Снимка БТА

„Разрешение за строеж се издава само въз основа на съгласуван и одобрен инвестиционен проект от компетентния за това орган – главният архитект. В случая вещите лица са категорични, че име, подпис и печат на главен архитект липсва т.е. няма одобрен инвестиционен проект. Въпреки това разрешение за строеж е издадено,“ допълва Лора Георгиева от организацията.

Антикорупционният фонд посочва, че Териториална дирекция Пловдив на Националната агенция по приходите (НАП) е изискала от адвокатското дружество, наето от жалбоподателя, да предостави сключените договори за правна помощ с него, а при липса на такива – писмени обяснения.

Според Георгиева „…действията на Териториалната дирекция на НАП могат да бъдат окачествени само като опит за институционален натиск върху жалбоподател, който се бори срещу незаконосъобразни решения на публични институции, които облагодетелстват майката на влиятелен политик.“

Паралелно със съдебните спорове строителството на семейство Добреви продължава.

„Няма как строителни книжа да са в сила, докато се оспорват в съда и тук възниква още един въпрос към кмета на Община Брацигово: защо не са предприети ефективни мерки за спиране на незаконната строителна дейност,“ пита експертката на АКФ.

Кметицата Надежда Казакова неколкократно е била приканвана от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и районната дирекция РДНСК-Пазарджик да изпълни правомощията си. Последствия обаче няма.

В писмо от 1 февруари 2024 г. ДНСК е дала на Казакова срок от десет работни дни да издаде заповед за спиране на строителството и да забрани достъпа до строежа. В писмо до ДНСК кметицата твърди, че е издала подобна заповед на 28 март. През април началничката на ДНСК е отстранена от поста си дни, след като в длъжност встъпва служебният министър на регионалното развитие и благоустройство. На 9 май кметицата е издала нова заповед, с която е отменила тази от 28 март за спиране на незаконното строителство.

Жалбоподателят оспорва по съдебен път документа от 9 май, но два дни по-късно делото вече е разпределено на случаен принцип на съдия Ева Пелова, продължава описанието на съдебната сага АКФ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar