Джулиан Асанж е съден за публикуване на имена на източници, а не заради политическите си възгледи, заявиха в сряда адвокатите, представляващи Съединените щати в изслушването във Върховният съд на Лондон. То започна на 20 февруари и е последният шанс на основателя на „Уикилийкс“ за спиране на екстрадирането му в САЩ.

През 2022 г. Великобритания одобри екстрадирането му с решение, което Асанж обжалва на двудневно изслушване пред двама съдии във Върховния съд на Лондон.

Американските прокурори работят за изправянето на 52-годишния Асанж пред съда във връзка с разгласяването чрез WikiLeaks на огромни количества поверителни американски военни доклади и дипломатически грами. Те твърдят, че изтичането на информация е застрашило живота на американски информатори и че няма извинение за неговата престъпност. Адвокатите, представляващи Съединените щати, заявиха, че наказателното преследване на Асандж е „основано на върховенството на закона и доказателства“.

Поддръжниците на Асанж обаче го приветстват като журналист и герой, който е преследван за разкриване на неправомерните действия на САЩ.

Адвокатите на Асанж заявиха пред Върховния съд на Лондон във вторник, че делото е политически мотивирано, като се аргументираха, че Асанж е бил набелязан заради разкриването му на „престъпления на държавно ниво“ и че Доналд Тръмп е наредил да му бъдат предложени „подробни варианти“ как да бъде убит.

„Наказателното преследване на жалбоподателя може да е безпрецедентно, но това, което той направи, беше безпрецедентно“, каза американският адвокат Клер Добин каза пред съда, добавяйки, че Асанж „безразборно и съзнателно е разгласил на целия свят имената на лица, които са действали като информатори на САЩ“, каза тя.

„Именно това формира обективната основа за наказателното му преследване. Именно тези факти го отличават, а не неговите политически възгледи“, подчертава Добин.

„Моментът на истината“: защо Джулиан Асанж не иска да бъде екстрадиран в САЩ

Самият Асанж не беше в съда в нито един от двата дни, нито наблюдаваше от разстояние, като официалната причина е неразположение, свързано с влошеното му здраве.

Съдебните битки на австралиеца започнаха през 2010 г. и впоследствие той прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон. През 2019 г. той беше вкаран в затвора за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция.

Адвокатите на Асанж казват, че ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда до 175 години, макар да е по-вероятно да е между 30 и 40 години. Според американските прокурори присъдата няма да е повече от 63 месеца.

Ако Асанж спечели това дело, ще бъде проведено пълно изслушване по обжалването, за да се разгледа отново оспорването му. Ако обаче загуби, единствената възможност, която му остава, е да се обърне към Европейския съд по правата на човека. Съпругата му Стела Асанж каза, че ако е необходимо адвокатите ще поискат от европейските съдии спешно разпореждане.

Поддръжниците на Асанж включват Amnesty International, медийни групи и политици, включително австралийския премиер Антъни Албанезе, който миналата седмица гласува в подкрепа на предложение, призоваващо за завръщането му в Австралия.

Асанж публикува хиляди секретни файлове и дипломатически грами, които разкриват често силно критични оценки на САЩ за световните лидери от руския президент Владимир Путин до членовете на саудитското кралско семейство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar