Опозиционният лидер Алексей Навални научи за ареста на трима от адвокатите си – Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергунин – преди началото на съдебното заседание по делото на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) срещу него в понеделник, 16 октомври 2023 г., предаде на уебсайта си на руски език Радио „Свобода“. Позовавайки се на сайта „Медиазона“, то посочи, че журналисти са съобщили за ареста на защитниците на Навални. Друг адвокат на Навални, за чийто арест не се съобщава, Александър Федулов, не е дошъл в съда и няма връзка с него.

Кобзев, Липцер и Сергунин бяха задържани на 13 октомври, а по-късно съдът ги изпрати в следствения арест. Те станаха обвиняеми по наказателно дело за участие в екстремистка общност – властите смятат централата на Навални и създадената от него Фондация за борба с корупцията за такава общност. Случаят е пряко свързан с професионалната дейност на адвокатите – разследването ги подозира в „осигуряване на редовен трансфер на информация между лидери, участници в екстремистката общност и Навални, който по този начин продължава да изпълнява функциите на нейния лидер и директор“, докато е в колонията.

Делото по иска за съдебни разноски на ФСИН срещу Навални започна в понеделник в Ковровския градски съд. Навални присъства на заседанието чрез видеовръзка от колонията, където е затворен. Адвокат Федулов обаче не се яви в съда и затова Навални подаде молба за отлагането му. Съдия Дмитрий Самилов каза, че все още няма новини за ареста на адвокат Федулов. В същото време той уточни, че съдът не може да се свърже с него, телефонът му е изключен. Екипът на Навални съобщи същото в социалните мрежи.

„Ще си взема адвокат, само когато някой адвокат дойде при мене, но предвид факта, че ги арестуват надясно и наляво, мисля, че никой няма да дойде при мене“, обобщи Навални в съда.

Журналисти казаха, че друга негова защитничка – Олга Михайлова, вече е в чужбина. Вадим Кобзев също беше негов настоящ адвокат, а според съобщенията Сергунин и Липцер вече не работят с него.

Според привържениците на Навални делото срещу адвокатите му може да е свързано с предстоящото преместване на опозиционера в колония със специален режим и опит той да бъде напълно изолиран от света.

Членът за създаването на екстремистка общност е едно от обвиненията в последното дело на Навални. Съгласно него политикът беше осъден на 19 години в колония със специален режим.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar