• Властите в РЮА затворили Bull’s-Eye Solutions 102 заради неподадена годишна декларация

Красимир Каменов – Къро беше убит на 25 май м.г. в дома си в Кейптаун заедно със съпругата си Гергана Кочанова, икономката и бодигарда в луксозния им дом. Тогава въоръжени и маскирани нахлуха в имението и ги ликвидираха.

Пет години по-рано (в средата на февруари 2018 г.) в същия град и по същия начин убийци влизат в имота на друг българин – Анжело Димов, за да разстрелят него и жена му Незабравка Пеева.

Въпреки че отричаше да го познава лично, Къро е имал обща фирма с Анжело в последните 20 г., показа проверка на „24 часа“. Красимир Каменов е пътувал до Южна Африка много пъти преди 2008 г., когато заживял там. Тогава, заедно с Анжело основават южноафриканската фирма Bull’s-Eye Solutions 102.

Съдружници са от 7 юни 2004 г. Тогава Анжело живее в РЮА, но Къро още н есе е преместил там за постоянно.

Според българското посолство в Претория Каменов заживява официално с жена си и децата си в Република Южна Африка преди 15-16 г. От документи, с които разполагаме, става ясно, че той е сключил сделка с Димов за стартирането на местна компания много по-рано. Димов и Каменов са свързвани неофициално през годините с наркотрафик, но в България не са разследвани за това.

Днес фирмата им в РЮА не работи. Причината за закриването е „неподадена годишна декларация“. Не е ясно и с какво точно се е занималава.

Справката на „24 часа“ установи, че адресът на Bulls-Eye Solutions 102 е бил 53 FIRST AVENUE, BELLVILLE, 7530. Остава неясно дали той е фективен, тъй като на него са регистрирани още 20 компании. На адреса според Google maps има двуетажна къща с голям паркинг. Прилича на сграда с офиси.

В южноафриканския регистър Къро не фигурира като съдружник в други фирми. За разлика от него името на Анжело Димов е посочено в още две компании. Едната е НЕСИ ВНОС И ИЗНОС (NESSY IMPORT AND EXPORT). Вероятно е кръстена на съпругата му Незабравка Пеева, която беше застреляна с него в Кейптаун. Близките на жената я наричат Неси, както е и наименованието на фирмата.

В NESSY IMPORT AND EXPORT Анжело Димов си партнира с жена на име Шайрийн Шайк (Shireen Shaik). Фирмата е била за хранителни изделия. В Южна Африка Незабравка развивала сладкарска дейност. Изработвала десерти по поръчка.

Третата компания, в която е записано името на Димов, е IMVUSA TRADING 1863. В нея са и още двама души. Единият е с името Мабазо Марвел Манзини (Mabazo Marvel Manzini). Самоличността на другия може да се види само при регистрация и заплащане в системата.

И трите фирми, в които убитият българин е съдружник, са „дерегистрирани поради неспазване на изискванията за годишна декларация“.

Какво друго свързва Анжело Димов и Красимир Каменов?

Без да са наясно властите у нас, Къро попада в полезрението на службите в Южна Африка през 2018 г., месеци след екзекуцията на Анжело. Причината – по време на обиск в дома на Димов е открито копие на личната карта на Каменов.

Документът за самоличност всъщност е бил на компютъра на Анжело, научи „24 часа“. Доскоро агенции съобщаваха, че личната карта на Къро е била преснимана на хартия и открита в шкаф или бюро. След обиски в дома на Димов властите иззели лаптопа му. Южноафрикански IT специалисти дни наред ровили в него. В една от папките намерили и копието. Проверка показала, че въпросното лице е Красимир Каменов и живее в страната им от 2008 г. Дали към онзи момент службите са разпитвали Къро за дерегистрираната на 24 февруари 2011 г. фирма Bull’s-Eye Solutions 102, в която фигурира заедно с Анжело, не е ясно.

Той е опитвал да се разграничи от познанството си с него няколко пъти. Единият от тях е през 2022 г., когато журналистът от изданието TimeLIVE в Кейптаун Арон Хаймън, който разследва българската организирана престъпност в Южна Африка, се свързва с Каменов и го пита за разстрела на Ангел и жена му.

Спомням си него и съпругата му, но беше преди много време Аз мисля, че беше свързан с наркотици и затова му се случи това. Друго не знам, отговаря Къро по телефона.

Каменов дава слушалката и на жена си Гергана, която допълва: Ходихме при един и същ гинеколог (с убитата Незабравка Пеева – бел. ред.). Имаме деца на еднаква възраст.

В разговора си с Арон Хаймън Къро не лъже за едно – Димов наистина е арестуван през август 2013 г. за клониране на банкови пластики в Замбия. Парите от тях по-късно били теглени в брой в Кейптаун. Задържат го с още шестима мъже, сред които двама българи и четирима южноафриканци.

„24 часа“ успя да се свърже с адвоката на Ангел – Уилям Буут, който го представлява в съда към онзи момент: Ние наистина защитавахме г-н Димов преди няколко години по обвинения в измама . Имал е редица дела в Окръжния съд на Уинберг и в Съда за търговски престъпления в Белвил. Всички те са приключени и обвиненията бяха оттеглени.

На въпрос дали кантората по онова време е чувала нещо за Къро, адв. Буут отговаря: Не ни е известна никаква връзка, освен че и двамата са били български граждани. Нямаме информация убийците им да са едни и същи хора.

Юристът не успя да даде подробности за намереното от властите копие на личната карта на Каменов в дома на Анжело.

Роднините на Димов и съпругата му Незабравка са категорични, че мъжът не е бил престъпник.

Тогава беше натопен, той не е извършвал тези престъпления и го оправдаха – казва майката на Неси Дила Игова. – Те нямаха пари, защото постоянно искаха от близките си. Според мен някой му е поръчал да направи нещо, той е отказал и затова пред властите са подали фалшиви сигнали, за да му отмъстят. Записаха му дори наркотрафик и незаконен трафик с диаманти, но и това не беше истина.

Според южноафриканския журналист Карин Доли в РЮА „усилено се говорело, че Димов се е забъркал в незаконна търговия на скъпоценности, с което подписал смъртната си присъда“.

В разследване, което репортерката изпрати до нас, пише още: Около Димов се носят и други слухове. Посоченият му жилищен адрес в Кейптаун съвпада с адрес, на който е регистриран друг българин, описан от медии в България като фигура, за която се знае, че е била много близка с големия български наркотрафикант Методи Методиев, известен още като Мето Илиенски. Същият човек е близък и до фигура, широко известна като Таки.

Карин визира Къро. Тя допълва, че полицията разследвала връзка между екзекуцията на семейството на Димов с наркосделки, извършвани край бреговете на Южна Африка.

Любопитен детайл, който журналистката споделя, е, че телата на Анжело и Незабравка всъщност са открити от сина на Димов – Георги. Тогава той е на 27 години и получава обаждане с молба да провери какво се случва с баща му и Пеева (тя не му е биологична майка – бел. ред.), тъй като приятелите им не ги откривали. Съмнително било, че не вземали дъщеря си от забавачка.

След като и властите пристигат на място, труповете на жената, мъжа и кучето им са открити в имота, а Димов-младши изглежда „паникьосан“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar