Година след убийството на Алексей Петров прокуратурата не е повдигнала нито едно обвинение и дори не е известно дали разследващите имат заподозрени, някакви солидни следи за прекия извършител на покушението и за поръчителя или ясен мотив за разстрела на 16 август 2023 г. След заявките за задълбочено разследване преди година и за изследване на всички възможни версии, днес от Софийската градска прокуратура категорично отказват каквато и да е информация за това има ли някакъв напредък по досъдебното производство за убийството на бившата барета.

Наблюдаващият прокурор отказва да даде информация за това какви експертизи са назначени, резултатите от кои изследвания все още се чакат, като няма информация и по един от най-важните въпроси – разкодиран ли е мобилният телефон на Петров. Разследващите още в края на миналата година обявиха, че ще потърсят съдействие от Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ заради информацията, която очакват, че ще открият в него.Жената, която бе простреляна заедно с Петров по време на разходката в гората над столичния кв. „Драгалевци“ – рехабилитаторката и треньор по тенис Мирослава Михайлова, до момента не е говорила публично и вероятно ползва охрана като е възможно да е станала защитен свидетел по делото, тъй като е единственият пряк очевидец на стрелбата.

Междувременно заглавия в медиите в началото на юли създадоха объркване – кой е разкрит и кой се търси – след като Софийската градска прокуратура поиска от съда да издаде европейски заповеди за арест за трима украински граждани по разследването на атентата срещу Алексей Петров…през 2015 г., когато той оцеля. Не се разбра дали това действие има и нещо общо с убийството му преди година, но беше уточнено, че тези заповеди се подновяват, заради нормативни промени.

При мълчанието на прокуратурата, разстрела на бившата барета изглежда като част от списъка на убийствата, които едва ли ще бъдат разкрити (особено на ниво поръчител). От официалната информация изглежда никой не бърза да стигне до развръзка, а работата на разследващите ще дава възможност случаят да се използва когато е необходими или удобно.

Година след поръчковото убийство „Дневник“ припомня хронологията на събитията, известните факти и въпросите, на които няма отговор около показния разстрел на Алексей Петров – бивша барета, бивш съветник в Държавна агенция „Национална сигурност“, представител на застрахователния бизнес, изпълнителен директор на национално представителна работодателска организация и оправдан от съда за ръководене на престъпна група по делото „Октопод“, сочен като спомогнал (поне за логистиката) за създаването на кабинета „Денков – Габриел“ – човек, съвместявал през последните години множество роли.

Барета, охранител, застраховател, консилиери – ролите на Алексей Петров Убийство с един оцелял очевидец Във вторник, 16 август 2023 г. около 12.17 часа се чуват изстрели в района на станцията на лифта „Бай Кръстю“ над столичния кв. „Драгалевци“. В работния ден районът не е особено оживен. Алексей Петров е убит на място с два изстрела – един малко над сърцето и друг в главата. Един от куршумите е рикоширал и ранил спътницата му Мирослава Михайлова в ръката и гръдния кош и тя е откарана в тежко състояние в „Пирогов“.

Извършителят на убийството (няма официална информация дали е бил сам или с помагач) вероятно е тръгнал часове по-рано по пътеката, по която са минали Алексей Петров и Мирослава Михайлова. Тя успява да го види и е дала описанието му пред разследващите – мъж в камуфлажно облекло, който изскочил зад гъстата растителност и се е придвижвал с велосипед.

Предполага се, че той е следил или проучвал дълго време маршрута, по който бившата барета редовно е минавал или е бил информиран за него. В началото на разходката Петров е решил да остави тримата си охранители да го чакат до автомобила и няма отговор на въпроса каква е причината да се откаже от охраната, която не е претърсила района, а когато е пристигнала на място, бившият съветник в ДАНС вече е бил мъртъв.

Медии лансират различни версии за оръжието, с което е ликвидиран Алексей Петров – автоматично оръжие, карабина или ловен автомат. Споменават се и патрони, а не сачми, както и хидрошокови куршуми. Няма отговор и на въпроса защо Мирослава Михайлова е оставена жива, при положение, че е видяла стрелеца. Разследващите не казват официално и накъде се е оттеглил извършителя – обратно към „Драгалевци“ или в планината в посока Черни връх.

По маршрута няма камери, на местя няма и покритие на мобилни телефони, което също затруднява разследващите. Последната официална информация за разследването бе, че Софийската градска прокуратура, която води досъдебно производство срещу неизвестен извършител, е поискала да бъде назначена експертиза на айфона на Алексей Петров, което евентуално може да внесе яснота за мотива за стрелбата срещу него.

Серия от въпроси без отговори Година след убийството няма официален отговор на серия от въпроси и не се знае дали разследващите са успели да съберат информация и доказателства на всички тях.

  • Кой е физическият извършител на убийството и сам ли е действал?
  • Кой е поръчителят?
  • С какво оръжие е стреляно?
  • Колко време е проучвал убиецът маршрута на Алексей Петров?
  • Стрелецът сам ли е бил или е имал помагач?
  • В каква посока се е оттеглил извършителят след убийството?
  • Защо е оставил жив очевидец на мястото на престъплението?
  • Защо Петров е оставил охранителите до автомобила и как са реагирали те след стрелбата?
  • Какви експертизи са назначени и какво показват резултатите от тях?
  • Отключен ли е телефонът на Алексей Петров и открити ли са потенциални следи към извършителите или мотива за убийството му в него?
  • Какъв е мотивът за убийството?
  • Разпитвани ли са политици за убийството, разпитвани ли са бивши и настоящи служители на службите ?

Още в края на август м.г. министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че не се работи по политическа следа за убийството на Алексей Петров. Въпреки това посочи, че тази и други версии се проверяват.“По всички версии се работи. Но две са водещите. Или продължение на стара вражда или икономически интереси. Но не изключваме нито една версия, по която може да се работи. Има следи. Обработваме огромно количество информация. Това е добре подготвено убийство. Добре подбрано място“, обясни през септември м.г. пред „Нова телевизия“ главният секретар в оставка Петър Тодоров..

„По направлението, свързано с личния живот на Алексей Петров, както и по отношение на бизнес контактите и взаимоотношенията с бизнес средите, тоест свързани с търговската му дейност, която той е осъществявал. В тях са акумулирани и другите подверсии“, обясни възможните мотиви на 21 септември наследникът му на поста Живко Коцев.

Оцелял в три атентата Първото покушение срещу Алексей Петров е през 1999 г., когато е ранен в ресторант в „Драгалевци“. Бившият съветник в ДАНС обвинява Бойко Борисов за втория атентат, които е преживял – през 2002 г. в София, когато е ранен тежко пред басейна „Спартак“. През октомври 2015 г. е направен трети опит за ликривидирането му по бронирания му автомобил е стреляно с гранатомет. По случая беше осъден украинецът Роман Логвиненко, който излежа присъдата си и е освободен предсрочно през май 2023 г. – три месеца преди убийството на бившия съветник в ДАНС.

За последния атентат от 2015 г. с червена бюлетина на Интерпол се издирват трима украинци – Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков. Те са сочени за преки извършители на опита за убийство с гранатомети тогава. През юли тази година със съдебно решение бяха подновени Европейските заповеди за ареста им. Тогава се разбра, че до момента са правени многократни опити за издирването на тримата задочно обвинени украинци – както в България, така и чрез Интерпол и в Европа, като е поискано и съдействие от властите в Украйна по линия на международното правно сътрудничество. Тези опити обаче са били неуспешни и от Украйна са отговорили, че тримата не са установени на тяхна територия.

Според публикации в жълти издания, Максим Чорний е бил разпознат по снимки от Мирослава Михайлова. Разследващи коментират неофициално, че тримата украинци имат добра военна подготовка и опит, но от прокуратурата отказват официална информация дали някой от тях е заподозрян за убийството на Алексей Петров.

Връзки с Божков, Гешев и Борисов Версиите за мотивите в първите часове след убийството бяха предимно политически. Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев лансира като основна хипотеза „най-новото амплоа, с което се представяше Алексей Петров […] – като архитект на този кабинет, като посредник, гарант за случването му“. Тогава той обяви, че възможен мотив за покушението е информираността на Петров по „генезиса на много процеси“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, който в миналото е бил директор на Национална служба „Сигурност“, съобщи, че руската агентура в България е получила инструкции да се възползва от създалата се ситуация и да работи за провокиране на политическа дестабилизация.

Бившият шеф на ДАНС и бивш вицепремиер и вътрешен министър в кабинета „Орешарски“ Цветлин Йовчев смята, че може и трябва да се търси връзка между мистериозната смърт на Ангел Христов – един от т.нар. Братя Галеви, атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и покушението срещу Петров.

През март тази година самият Гешев обяви, че има нов заподозрян за организацията на взрива до автомобила му – убитият Алексей Петров, който действал по поръчка от Бойко Борисов.

На 1 септември 2023 г. Борисов потвърди участието на Алексей Петров в съставянето на правителството „Денков-Габриел“: „Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той като всички нас търсеше варианти да се направи нещо стабилно след петте поредни избора и поне за важната законодателна рамка“, каза Борисов в кулоарите на парламента преди началото на заседанието. Той отказа подробности, но посочи, че са правени срещи с участието на бившата барета: „Срещи сме провеждали, той с тях, обратно, за да може някакво поне крехко доверие да си имаме.“

Инфографика: Алексей Петров като огледало на българския преход

Името на подсъдимия по няколко дела и серия обвинения Васил Божков също бе свързано с разследването на убийството. От делата, които се водят срещу него, бяха отделени материали, по които Божков е разследван като подбудител на атентата с гранатомет срещу Алексей Петров през 2015 г. В началото на тази година Божков беше извикан за разпит в столичната полиция и за това престъпление, но в момента няма повдигнато обвинение като поръчител на смъртта му преди 9 години.

Последно името на Алексей Петров бе споменато около разследването срещу Теодор Илиев, който е сочен от прокуратурата за хакера с псевдоним „Емил Кюлев“, който през юли 2023 г. изпрати до мейл на редица издания пълния комплект от лични данни на 2.25 млн. души, които твърди, че е взел от информационната система на застрахователя „Лев инс“ на сочения за действителен собственик Алексей Петров.

„Капитал“ се свързва тогава с хакера, който потвърждава, че данните са източени от застрахователя и че това е напълно целенасочено, употребява обидни думи по адрес на компанията и обяснява това с реакция на живия по това време Алексей Петров „срещу достойната българска гражданка и служебен министър на финансите Росица Велкова“. В момента Теодор Илиев е на свобода с най-леката мярка „подписка“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar