Представете си, че купувате къща с двор в един от най-луксозните квартали на София. Насочвате се към този имот – три декара с две къщи в полите на Витоша, непосредствено до т.нар. „Боянски сараи“ на Ахмед Доган.

Имотът струва милиони, но се продава на търг от частен съдебен изпълнител заради задължения по неплатен кредит. Обявената цена е по-ниска от пазарната. Наддавате и купувате имота.

На път да се настаните вътре обаче, се натъквате на изненада. Появява се мъж, който твърди, че е собственик на същите три декара с две къщи в Бояна с предварителен договор, подписан 18 години по-рано. Новият претендент спира търга и завежда дело, с което оспорва покупката.

Тази история не е въображаема, а реална. Случва се на фирма от Стара Загора, спечелила търг и платила имота в полите на Витоша през 2021 г.

„Представляваното от мен дружество определено губи възможността да си ползва недвижимия имот. При положение, че сме си платили цената – 1,5 млн. лева“, обяснява Росен Иванов, адвокат на последния купувач на имота.

Иванов е адвокат на бизнесмена Иван Славов – строителен предприемач от Стара Загора с различни бизнес начинания. А ето и останалите участници в историята:

  • Димитър Ламбовски – бивш собственик на имота в Бояна, някогашен депутат от НДСВ, настоящ бизнесмен, работил в Първа източна международна банка (ПИМБ), купена в последствие от група около свързания със силовата групировка СИК Младен Михалев Маджо. Не крие, че е изпаднал в дългове към голям брой кредитори. Преди четири години обявява, че под принуда от Петьо Петров-Европо е участвал в отнемането на пари от бизнесмен в сагата „Осемте джуджето. На последните избори през юни е кандидат за депутат от движението на бившия главен прокурор Иван Гешев.
  • Веселин Денков – съдружник в „Маршал кредит груп“, обявила имота в Бояна на търг заради неплатен дълг. Бизнесмен с три обвинения от прокуратурата – за лихварство, за подбудителство към убийството на Станка Марангозова и за нейното изнудване. Твърди, че обвиненията срещу него са скалъпени и самият той е изнудван от прокурори за пари през посредници. Схема на таков рекет беше описана в разследване на Антикорупционния фонд, а главна роля в нея играеше вече убитият Мартин Божанов – Нотариуса.
  • Четвъртият участник в тази история е Румен Хинов – купувач на имота в Бояна според предварителен договор през далечната 2006 г. Бивш адвокат от Кюстендил. В решението на европейския съд от 2013 г. пише, че между 2004 г. и 2010 г. е „осъждан осем пъти за различни престъпления – като кражба, хулиганство, отправяне на неверни обвинения и лъжесвидетелстване“, повечето от които са извършени между 2002 г. и 2004 г. Пред bTV Хинов твърди, че е лежал в затвора за набеждаване на прокурори, а обвинението му било „сглобено“.

През 2017 г. описаният скъп имот в полите на Витоша е заложен срещу кредит от 450 000 евро. Заемът е за Димитър Ламбовски. По това време той е продал имота на фирма, която се съгласява да го заложи като обезпечение срещу парите. Фирмата, която дава кредита на Ламбовски е „Маршал кредит груп“, в която съдружник е Веселин Денков.

„Обслужваше кредита редовно, но това нещо продължи до началото на 2020 г, когато той започна да се крие. Стана нередовен длъжник. Общата сума, с която той е длъжник е 530 000 евро. Имотът беше изкаран за публична продан. Старозагорска фирма „Консулт БГ“ се е явила на търга и е наддавала“, обяснява Даниел Дамянов, управител на фирмата, която е кредитирала Ламбовски.

Търгът е проведен през лятото на 2021 г. от частния съдебен изпълнител Мариан Петков.

„И едва преди няколко месеца разбрах, че купувачът не може да влезе във владение, защото Ламбовски и Хинов използват различни трикове, които им позволява закона, за да осуетяват въвеждането във владение“, пояснява Даниел Дамянов.

Продажбата от търга е спряна с този предварителен договор от далечната 2006 г. С него тогавашният собственик на имота в Бояна – Димитър Ламбовски, го е продал на Румен Хинов. Хинов твърди, че живее там още от 2006 г. и е владял имота необезпокоявано. Той иска съда да го признае за собственик, като отмени и всички сделки с имота от тогава, включително и ипотеката.

Изненаданият последен купувач от Стара Загора все пак иска имота. Съмнява се в появилия се предварителен договор.

„Този договор не е активен четири години, а 15 години след това никой не се е ползвал от този договор. Но пък тези действия се предприемат, след като сте купили имота от съдебния изпълнител, платили сте цената и непосредствено преди да ви въведат във владение. Спорът тече и пред съда. Свидетели твърдят, че в имота в Бояна до ден днешен живее длъжникът Ламбовски, а не оспорващият търга Хинов“, твърди адвокат Росен Иванов.

„В част от периода, в който той твърди, че е владял недвижимия имот, той всъщност е изтърпявал присъда лишаване от свобода“, пояснява Росен Иванов, адвокат на последния купувач.

Справка от ГД „Изпълнения на наказанията“ потвърждава, че от 2007 г. до 2011 г. Хинов е лежал в Софийския централен затвор. А свидетел по делото хвърля съмнения, че договорът с дата от 2006 г. е направен години по-късно.

Любомир Лазаров твърди, че в онази далечна година купувачът и продавачът не са се познавали.

„Всъщност аз съм запознал двете лица – Румен Хинов и г-н Ламбовски. В средата на 2019 г. Преди това те не се познаваха, аз съм ги запознал. А договора от 2006 г. между тях двамата е някаква магия“, обяснява Любомир Лазаров, свидетел по делото за имота.

Лазаров казва и друго – в деня, след като дал тези показания пред съда, научил, че на емблематичната дата 1 април някой е образувал дело от негово име и то с претенцията, че той и още един свидетел също имали предварителен договор за злощастния имот в Бояна. Свидетелите твърдят, че са жертва на фалшификация, която цели да ги изкара пристрастни и да обезсили показанията им пред съда.

„Никога не съм правил такъв договор. То няма нищо общо с нашите подписи. Никога не съм претендирал за този имот и не ме е интересувал. Подали сме молба и към прокуратурата. Доколкото знам вече е прекратено това дело, което съм завел“, твърди още Любомир Лазаров.

Друг факт е, че в договора от 2006 г. за имота са описани две къщи, но според сателитни снимки от следващите 2007 г. и 2008 г. там все още се вижда само една сграда. Според приложението Google earth втора къща в спорния имот се появява едва през 2009 г., т.е. три години след датата на договора с вписаните две постройки. bTV търси продавача и купувача според описания документ и открива бившия депутат Ламбовски, който посреща екипа в същия спорен имот в Бояна.

„Нормално е ако някой, който има съмнение, да се обърне към прокуратурата. Аз не живея в този имот, но в момента съм просто тук. Не съм случайно тук в момента, но не живея и тук постоянно. Тук живее г-н Хинов. Идвам при него от време навреме“, обяснява Димитър Ламбовски, бивш собственик на имота и кредитополучател.

Ламбовски отказва да отговори дали и продавал имота през 2006 г. на Румен Хинов, както и защо през 2017 г. го е заложил срещу кредит. Препраща екипа на bTV да разговаря с Румен Хинов.

„Аз съм собственикът на имота според предварителния договор и съм го обитавал фактически от момента на подписване през 2006 г., като не съм бил длъжен да бъда там плътно и постоянно. Той е обитаван и от семейството ми. Договорът е истински и няма фалшификация на подписи. Има показания на г-н Ламбовски за датата, на която е сключен и именно тази дата е вписана в него. Има и свидетели, които потвърждават, че са присъствали по време на подписването му на посочената дата“, се казва в писменото становище на Румен Хинов.

Хинов казва още, че ипотеката на имота в Бояна през 2017 г. е станала без той да знае,. Той нямал нищо общо с кредита на Ламбовски. Завел е дело за признаване на договора му като окончателен и иска отпадане на всички прехвърляния и залози на софийския имот след 2006 г.

Казва също така, че той самият е жертва на схема на организирана група за отнемания на имоти с участието на „Маршал кредит груп“ и посочва, че нейният собственик Веселин Денков е обвиняем за изнудване и подбудителство на убийството на Станка Марангозова.

От фирмата на Денков отвръщат, че тези прокурорски обвинения са „несъстоятелни“ и няма да издържат в съда.

А част от конфликта около апетитния имот в Бояна се вижда и в статия на разследващия сайт БЪРД. Там са публикувани аудиозаписи от две срещи на служители от „Маршал кредит груп“ с хора, представили се като Румен Хинов и Димитър Ламбовски.

Действието се развива през 2020 г. и се говори за дълга на Ламбовски. Тогава още няма принудителен търг, нито се говори за съществуването на предварителен договор от 2006 г. Мъжът, представил се като Хинов, казва, че наскоро е станал представител на близката до Ламбовски фирма, която заложила имота в Бояна.

Същият глас отправя предложение да продадат дълга на Ламбовски на трето лице и добавя: „Явно г-н Денков и фирмата му са любимци на прокуратурата в момента и независимо, че не са ви повдигнали обвинения за ОПГ, и обвинения за пране на пари, най-вероятно ще ви го сглобят така или иначе, ако не е днеска, ще е утре“.

Гласът на Ламбовски, на свой ред казва: „Аз досега го жалих Веско, но от утре няма да го жаля. От утре смятайте, че ще е вътре с години“.

Цитираните записи са дадени от фирмата-кредитор и на прокуратурата със сигнал за изнудване. От там обаче не са потвърдили престъпление и има отказ от разследване.

Пред bTV Ламбовски и Хинов отричат да са изнудвали кредитора. Борбата за имота продължава пред съда с няколко дела. Възможно ли е обаче всеки в този сблъсък от взаимни обвинения да казва истината?

„Това означава, че може всеки един човек да отиде, да изтегли кредит от една банка, да спре да плаща, а банката да насочи принудително изпълнение и длъжник на банката, може съвсем спокойно 5-10-15 години да си образува такива отделни съдебни производства и да си живее напълно необезпокоявано“, категоричен е Росен Иванов, адвокат на последния купувач.

Ето защо последният купувач на имота в Бояна апелира за промени в законодателството.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar