МВР, прокуратурата и НАП удариха една от най-мащабните схеми за данъчни измами с внос на автомобили, обявиха от трите институции на брифинг в понеделник. Само за година през нея са минали автомобили за 30 млн. лв., а щетата за бюджета е 6 млн. лв. от невнесен ДДС.

Разследващите са работили по сигнал. По схемата са внасяни луксозни леки автомобили, но и товарни, които са се продавали от големи автокъщи, включително чрез лизинг, научи „24 часа“.

„Основната част от автомобилите са купени от чуждестранни търговци. Тук ги продават реални търговци с голяма стопанска дейност“, посочи Десислав Григоров от НАП, който ръководи отдела за разследване на особени случаи в данъчната практика.

За да избегнат внасянето на ДДС, големите търговци, които са договаряли колите от чужбина, ползват кухи фирми. Те са купувани по документи от тях, а след това са препродавани на големите автокъщи. Кухата фирма декларира за внасяне ДДС по сделката, но както обикновено в такива случаи, НАП не може да ги събере. Реалният търговец надолу по веригата обаче начислява този данък и си го приспада при продажбата на колата на крайния потребител.

„Приспадането на данъчен кредит от реалните търговци намалява разходите им и ощетява бюджета“, каза Григоров.

Операцията на МВР, прокуратурата и НАП е проведена в четвъртък в София, Троян, Костинброд, Бургас, София и Варна.

„23 са претърсванията на различни адреси с разрешение на съдия и още 7 по неотложност. 14 от адресите са на счетоводни кантори. Иззети са много документи, компютри, голям брой електронни подписи. Текат разпити по делото“, каза зам. главната прокурорка Мария Павлова. Все още обаче няма обвиняеми. Целта на разследващите е да бъдат обвинени реалните играчи, а не подставените лица, които са били управители и собственици на кухи фирми.

„28 души са разпитани. Освен данъчни престъпления има данни и за пране на пари. Иззети са и записки от тефтери, или т.нар. черно счетоводство на схемата“, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

По време на акцията са изземвани определени документи, за да не се пречи на работата на другите клиенти на счетоводните кантори.

Според директора на ГДБОП Явор Серафимов е важно, че схемата е преустановена, а НАП ще има възможност да търси невнесения ДДС от хората, които реално са се ползвали от „екстрата“ чрез кухите фирми.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar