Софийската градска прокуратура е обжалвала пред Апелативен съд -София произнесената миналия четвъртък присъда срещу Адриан Антонов заради това, че е причинил тежката катастрофа на столичния бул. „Сливница“, при която загинаха пресичащите пешеходна пътека Анна-Мария Малчева (24 г.) и Явор Стоянов (23 г.). Поискано е по-тежко наказание за непредпазливия шофьор, който е карал със скорост от 106 км/ч при разрешени 50 км, съобщиха от държавното обвинение. Не се посочва обаче какво удължаване иска прокуратурата.

По закон предвидената санкция е лишаване от свобода до 15 години, съдът определи 9 години, които обаче бяха намалени на шест, защото Антонов се призна за виновен и делото приключи по съкратената процедура. Според Софийския градски съд 19-годишният шахьор ще изтърпи присъдата при първоначален общ режим. Освен това ще бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от девет години.

Според прокурора обаче не са отчетени с нужните изчерпателност и пълнота наличните редица отегчаващи вината обстоятелства, поради което неправилно е прието, че наказанието следва да бъде определено при баланс на смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. Поради това с протеста се иска увеличаване както на наказанието лишаване от свобода, така и на наказанието лишаване от право да бъде управлявано моторно превозно средство.

Семействата на загиналите пешеходци също обявиха, че ще обжалват присъдата и ще искат максималните 15 години затвор.

Катастрофата стана на столичния бул. „Сливница“ на 8 май 2023 г. Тогава Антонов – все още ученик, последен курс, прегазва двамата младежи и причинява смъртта им.

Преди да обяви размера на наказанието преди дни, съдия Биляна Вранчева се обърна към всички с думите, че съдебният състав е наясно с чудовищната мъка на близките на загиналите, но и с чудовищната вина, която изпитва подсъдимият.

Самият той каза пред съда, че се срамува от себе си и няма очи да погледне нито близките на Ани и Явор, нито съдебния състав и чече искрено се разкайва и няма никога да си прости за стореното.

Само преди ден родители и близки на загинали при катастрофи се събраха на протест на кръстовището на бул. „Сливница“, където се случи ужасният инцидент.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar