„Проверките на ДАНС не се коментират.“

Това е отговорът на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) на въпроси на „Дневник“ във връзка с извикването от агенцията на членовете на Обществения съвет за изграждането на Националната детска болница Мария Шаркова и Надежда Цекулова за снемане на обяснения. Според тях това е станало след жалба или сигнал на дружеството „Търговска лига“, чийто инвестиционен проект за строеж на болницата беше одобрен с решение на служебното правителство на Димитър Главчев, което впоследствие го отмени.

От ДАНС не отговориха на „Дневник“ нито дали Цекулова и Шаркова наистина са извикани, нито дали се работи по жалба или сигнал от „Търговска лига“. Не казаха и дали тази жалба е приобщена към проверката, поискана от премиера Главчев след като правителството отмени решението си.

Принципно сигурно е само това, че за да започне ДАНС проверка по сигнал, трябва да е преценила – тя или друга служба, че именно агенцията има компетенциите да работи по въпроса.

В отговорите подчертават само, че „всяко говорене по темата би компрометирало проверката“. И още: „Проверките на ДАНС не се коментират, за да не бъдат компрометирани“. Така възникват двата ключови въпроса:

– Как ДАНС преценява кои проблеми засягат националната сигурност, за да се занимава с тях?
– И как ДАНС преценява кои проверки може да коментира и кои не бива, „за да не ги компрометира“?

Отговорите всъщност могат да бъдат намерени и лично от председателя на агенцията Пламен Тончев в изказване на 31 май 2023г. от трибуната на Народното събрание. В изслушване, предавано и по телевизията, тогава той обясни как неговата институция разкрила в своя проверка неправомерни действия на министри и съветници от кабинета на Кирил Петков.

Лично председателят продължи година по късно (май 2024) осветяването на действията на поверената му служба в напоителното си изложение в публичното му изслушване пред парламентарната комисия за проучване на контрабандата и корупционни практики в митниците „с евентуалното участие на финансовия министър Асен Василев“. В комисията Пламен Тончев изброи, без дори да го питат, с пълните им имена митническите шефове, с които баща и син Димитрови (разследвани за контрабанда) са имали контакти. А от цялостното представяне остана впечатлението, че ДАНС е нещо като държава в държавата – разработва си, прави си каквото иска, не уведомява никого, коментира избирателно.

Председателят на комисията Тошко Йорданов обобщи накрая на работата й, че

„Няма значение дали ще се стигне до съдебни присъди, важното е тази информация да стане публична“.

В това „важно“ участваше ДАНС чрез своя председател, и то при образувано досъдебно производство за контрабанда; и то в навечерието на предизборната кампания, което превръща агенцията от институция за опазване на националната сигурност в открит играч на политическия терен.

Забележително е, че ДАНС намира за опасни за националната сигурност и си възлага компетенции да разследва и коментира два камиона с контрабандни цигари (което би следвало да се върши от полицията или ГДБОП, ако има организирана престъпна група); или позиции на Обществения съвет за детската болница, който има право да изразява свободно мнението си.

Впечатляващо е, че ДАНС намира връзка с националната сигурност от пристигнаия в агенцията сигнал за фалшифицирани подписи от Лена Бориславова за общо събрание на сдружението за плажа „Корал“, а прокуратурата на изпълняващия функциите главен прокурор тутакси се хвърля да придаде сила със съобщението си, че да, още м.г. образувала досъдебно производство по сигнала на ДАНС, без обяснение защо досега не е потърсила извършителите поне да ги разпита.

Удивително е, че ДАНС не намери опасно за националната сигурност някой да шета из най-охраняваната спалня в държавата – тази на министър-председателя, докато той спи – факт, който би разтърсил всяка служба за сигурност дори в Третия свят. ДАНС не изрече и дума по скандала.

Разликата с многословието на председателя в споменатите по-горе случаи пред парламента е знаменателна. Не е вярно, че ДАНС не коментира проверките си. ДАНС си избира произволно какво да работи и коментира проверките си, без да се съобразява със закона, когато трябва да заклейми едни политици и да покрие други – това са просто фактите.

Странно е, че президентът, който не мълча, когато ДАНС скалъпваше дела за да подслушва, включително и него самия, и основателно неговото служебно правителство през 2021 г. уволни предишните шефове на службите, сега същият президент мълчи. Вероятно си има приоритети.

В същото време службите разчитат на „закрилата“ на съпредседателя на ДПС – Делян Пеевски, който в края на април обяви, че „със сигурност няма да позволя да разбият българските служби, да разбият българската правосъдна система. Ето, аз го обявявам, защото винаги казвате, че има нещо задкулисно. Не! Аз няма да им позволя да разбият държавата. Аз, Делян Пеевски.“ А той се е запътил към официално място и в изпълнителната власт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
mapquest
mapquest
15 юни 2024 12:52
Гост

Thanks for sharing this information mapquest driving directions. I really like your blog post very much. You have really shared a informative and interesting blog post with people.