Амбициозна реформа на италианската конституция, която предвижда премиерът да се избира директно, днес бе одобрена на първо четене от Сената, предаде Ройтерс.

Това е първата стъпка по пътя към влизането в сила на законопроекта, който обаче може да се окаже несигурен.

Премиерът Джорджа Мелони усилено настоява за приемане на законопроекта и го нарича „майката на всички реформи“, но опозиционните партии решително му се противопоставят и е почти сигурно, че той ще трябва да бъде гласуван на референдум.

Реформата предвижда премиерът да бъде избиран за период от пет години и на коалицията, подкрепила печелившия кандидат, да бъдат давани 55% от депутатските места, за да е сигурно, че тя ще има работещо мнозинство в двете камари на парламента.

Дясната коалиция на Мелони твърди, че новият закон ще помогне да се сложи край на хроничната политическа нестабилност в Италия, която е била управлявана от почти 70 правителства след края на Втората световна война. Тя добавя, че промяната ще направи страната по-демократична.

Критиците смятат, че законопроектът може да предизвика хаос, тъй като гласоподавателите ще могат да подкрепят определен човек за премиер, като в същото време гласуват за депутати от друга партия.

Израел през 90-те години на миналия век е единствената страна, в която е действала подобна система. Тя обаче е отменена, тъй като не успява да донесе обещаната стабилност.

Бившият премиер Марио Монти заяви пред Сената, че законопроектът ще лиши Италия от способността да отговаря бързо на тежки кризи – както през 2011 г., когато той е помолен от тогавашния президент да поеме властта по време на финансова криза.

Многократни опити за установяване на по-устойчива система в Италия досега винаги са се проваляли на фона на множеството различни визии и предвид стъпките, които са необходими, отбелязва Ройтерс. Няма гаранции и че този законопроект някога ще бъде приет.

Каквато и да било промяна в конституцията на страната трябва да бъде одобрена на две четения от двете камари на парламента, като при вторите гласувания това трябва да стане с мнозинство от две трети. Ако това не стане, трябва да бъде произведен референдум, но те често се провалят, както стана с опита за промяна на конституцията през 2016 година. На днешния вот реформата бе одобрена със 109 гласа „за“ и 77 „против“.

Мелони е дала обещание да води усилена кампания за промяната, тъй като по думите ѝ технократски правителства не бива повече да бъдат налагани на страната – както стана по време на ковид кризата през 2021 г., когато премиер стана бившият ръководител на Европейската централна банка Марио Драги. Тя обаче не възнамерява да подава оставка, ако загуби евентуалния референдум, който вероятно би бил произведен през 2025 година, пише БТА.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar