Магистратът спечели дело срещу България в Страсбург заради незаконното му отстраняване през 2014 г., когато го обвиниха за злоупотреби с пари по програма ОПАК

6200 евро ще плати правителството на апелативния съдия Веселин Пенгезов, който осъди България в Страсбург, става ясно от дневния ред на заседанието на Министерския съвет в петък.

Пенгезов е един от първите магистрати, които заговориха открито за политическа намеса в съдебната система и натиск за решаване на дела. Това се случи още през 2014 г.

Тогава прокуратурата го обвини за злоупотреба с пари по програма ОПАК по времето, когато е бил шеф на Военния съд, а Висшият съдебен съвет го отстрани от длъжност. Върховният административен съд потвърждава решението на съвета. По-късно Пенгезов беше изцяло оправдан, както и другите обвиняеми по делото – бившият председател на Военно-апелативния съд Петко Петков и началникът на кабинета на тогавашния премиер Мария Дивизиева.

Днес Пенгезов отново е съдия, но заради отстраняването си през 2014 г. заведе дело в Европейския съд за правата на човека и през есента на 2023 г. го спечели. Според решението действията на ВСС са злоупотреба с власт и за това не е имало основания. В жалбата си Пенгезов твърди, че Върховният административен съд не е бил независим и безпристрастен в неговия случай.

Малко преди да бъде отстранен като съдия, Веселин Пенгезов направи скандални разкрития на пресконференция – как политик го е притискал да решава дела по определен начин и го свърза със Сотир Цацаров.

Разследването за злоупотреби с пари на ОПАК е от 2010 г. по сигнал от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Делото остава на трупчета дълго време, но е активирано през 2014 г., малко преди Пенгезов да кандидатства за председател на Софийския апелативен съд.

Две години след като Пенгезов е отстранен като съдия заради обвиненията срещу него, в парламента се променя Законът за съдебната власт, който даваше възможност за тази процедура. Оттогава това е невъзможно. А Пенгезов беше възстановен и оттогава пак е съдия. До януари 2021 г. Пенгезов правораздаваше и се явяваше като подсъдим в Апелативния съд в София. Тогава е окончателно оправдан, а прокуратурата не протестира на трета инстанция. След това заведе дело и срещу държавното обвинение, което още не е приключило.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar