Двама членове на бившето правителство на Полша на-йвероятно ще влязат в затвора в понеделник, след като съд реши, че заповедите за отвеждането им за излежаване на присъда са подготвени. Това е поредният обрат в дело с почти 10-годишна давност, което противопостави новата администрация на премиера Доналд Туск срещу президента Анджей Дуда, подкрепян от предишното управление на „Право и справедливост“ (ПиС).

През 2015 г., седмици след като националистическата партия дойде на власт, президентът Анджей Дуда помилва с указ бившия вътрешен министър Мариуш Камински, който беше признат за виновен в злоупотреба с власт, докато е бил ръководител на агенция за борба с корупцията.

Юристи оспорваха правото на Дуда да помилва преди апелативен съд да се произнесе с окончателно решение. Миналата година Върховният съд каза, че делото трябва да бъде възобновено.

Камински и неговият заместник Мачей Васик бяха осъдени през декември на две години затвор. И двамата отрекоха да са извършили нарушение.

В понеделник Дуда повтори, че смята, че помилването му трябва да остане в сила, но малко след това съдът във Варшава съобщи, че документацията, необходима за отвеждането на Камински и Васик в затвора, е готова. „Изготвена е изпълнителна документация, включваща заповеди за довеждане на осъдените М. К. и М. В. в наказателните отделения“, цитират местни медии от съобщението от съда..

Депутатът от ПиС Рафал Бохенек заяви, че решението на съда от понеделник е „скандално и възмутително“. В публикация в социалната платформа X той допълни, че това било „доказателство за липсата на уважение към закона и конституционните принципи, включително президентското правомощие за помилване“ от страна на новото правителство.

Ръководителят на кабинета на Дуда каза, че е поканил Камински и Васик в президентския дворец във вторник по-късно вечерта за церемония, отбелязваща назначаването на нови съветници.

Юристи, цитирани от „Ройтерс“, казаха, че спорът е илюстрация за хаоса в съдебната система след промените, извършени от бившето националистическо правителство.

Според много юристи и председателя на долната камара на парламента (Сейма) присъдата от декември е означавала, че Камински и Васик са изгубили парламентарните си мандати, спечелени на 15 октомври. Но и двамата отричат това и са заявили, че планират да присъстват на следващото заседание на Сейма.

Случаят разпали и конфликт във Върховния съд, където съдиите се борят за това коя камара трябва да има последната дума по въпроса.

Председателят на Сейма Шимон Холовня каза, че в съдебната система е в „процедурен хаос“.

Холовния иска обжалването на решението му за невалидност на мандатите да бъде разгледано от Камарата по трудово право, докато Камински и Васик казаха, че това трябва да бъде Камарата за извънреден контрол, която се произнесе по въпроса миналата седмица.

Втората е камара, създадена при предишното правителство и обслужвана от съдии, назначени съгласно правила, за които критиците и европейските органи твърдят, че не отговарят на стандартите за върховенство на закона.

„Това е шестизмерна мултивселена на хаотична ситуация, но групата от „стари“ съдии от „старата“ камара изглежда не се притеснява от това и ще изслуша делото следващата седмица“, написа в Х Якуб Ярачевски, координатор на изследванията в Democracy Reporting International.

Това е краят на лесните дни за председателя на Сейма, коментират полските медии. Разрешаването на случая с Мариуш Камински и Мачей Васик изисква от Шимон Холовня трудно политическо решение. От 13 ноември Холовня направи зашеметяваща кариера в социалните мрежи, защото заради характерния му саркастичен стил на водене на заседанията, излъчването им в интернет доведоха до рязък скок на личния му рейтинг и на завръщащ се интерес към парламентарната работа. До средата на декември – когато Доналд Туск пое поста на министър-председател и назначи своето правителство – Холовния беше лицето на новото управление.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar