Трима души, заподозрени за извършване на вандализъм на мемориала на Холокоста в Париж, са издирени в България, съобщиха от парижката прокуратура.

В нощта на 13 май около 35 графити с червена боя длани бяха нарисувани върху мемориала в Париж, което предизвика широко осъждане на фона на вълната от престъпления от омраза във Франция от началото на войната в Газа, пише „Политико“.

Излизащото в Брюксел издание съобщава, че е получило писмен отговор от парижката прокуратурата, в който се казва, че трима заподозрени са били забелязани от камери за наблюдение да се придвижват от мемориала до хотел в източната част на Париж, преди да вземат автобус към Белгия.

„Разследванията установиха, че резервациите са направени от България“, допълват от прокуратурата.

Френският сатиричен седмичник „Канар еншен“ и общественото радио „Франсинфо“ съобщават, че следователите работят върху версия за възможна „операция за дестабилизиране от Русия“ и са установили, че лицата, отговорни за графитите, са от България.

„Франс инфо“ пише, като се позовава на източник, запознат с разследването, че видеонаблюдението на мемориала е записало две фигури, пристигащи около 3 часа сутринта със спрей боя и шаблони, както и още двама или трима други хора, които може да са участвали. Съобщава се, че те бързо са били идентифицирани от информацията на мобилните си телефони.

Бум на антисемитизъм в България и по света е отчетен в годишен доклад

Британският вестник „Гардиън“ добавя, че следствието сега проучва дали графитите са били поръчани от руските служби за сигурност и дали не следват модел, подобен на този, в друга кампания миналата есен, когато звездата на Давид беше изрисувана със спрей върху сгради в и около Париж.

Тогава агенция „Франс прес“ написа, че е задържана молдовска двойка, чиито предполагаем поръчител – проруски молдовски бизнесмен, е идентифициран.

Кметът на Париж Ан Идалго незабавно подаде сигнал до прокуратурата за възможен антисемитски акт след появата на графитите върху мемориала на Холокоста. Френският президент Еманюел Макрон осъди деянието като „отвратителен антисемитизъм“. Той написа в социалната мрежа X, че този вандализъм е обидил „паметта“ на онези, които са спасили евреи по време на Холокоста, и на жертвите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar