Законът за въвеждане на еврото в България влезе в дневния ред на парламента и при желание има шанс да бъде приет до ваканцията на депутатите. Днес проектът, който вече беше одобрен от ЕК и ЕЦБ, беше гласуван на първо четене в ресорната бюджетна комисия, като това е последният нормативен акт, необходим, за да може страната да приеме единната европейска валута. С него се описва по същество преходът по преминаване към еврото в детайли. Целта е този процес да стане плавно и да гарантира, че няма да има злоупотреби.

Към момента България отговаря на всички критерии за приемане на еврото с изключение на инфлацията. А данните показват, че има шанс да покрием и този критерий през есента. В този случай страната може да поиска нова независима оценка от ЕК и ЕЦБ и ако докладът е положителен, да се определи дата за членство. Демонстрираното желание от българските е власти е това да е средата на 2025 г., макар досега неизменно държавите да са предприемали тази крачка на 1 януари.

За целта обаче е нужна и добра политическа координация и воля процесът да се докара до край. България продължава да е в политическа криза и почти сигурно през септември ще има поредни избори. Вероятно затова и депутатите от бюджетната комисия одобриха внесената от ГЕРБ декларация, с която парламентът ще задължи правителството и БНБ да ускорят подготовката на страната за приемане на еврото. Както и до две седмици след като България отговори на критерия за ценова стабилност, да се поискат нови извънредни конвергентни доклади. Депутатите подкрепиха и предложението на Асен Василев от ПП, ако се изпълни критерият до края на 2024 г., Министерството на финансите да поиска дата за присъединяване от 1 юли 2025 г.

Подобен документ пак по предложение на ГЕРБ беше гласуван и през 2022 г., когато управляваше поредният служебен кабинет. Целта му е да покаже на партньорите в ЕС, че в страната има силна политическа воля и подкрепа за присъединяване на България към еврозоната. Както и да даде мандат на евентуален служебен кабинет да води преговори с европейските институции.

Важен за бизнеса

Законът за въвеждане на еврото е дълго чакан от бизнеса, тъй като в него се описва практически как ще стане преминаването от една в друга валута. Целта е този процес да стане плавно и затова на фирмите им трябва да имат достатъчно яснота и време да пренастроят системите си и ако е нужно – организацията на работа. След приемането на закона правителството трябва да одобри и промени в някои наредби, като например Н-18 за касовите апарати.

Проектът предвижда период на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите в евро и в левове да започне един месец след датата на влизане в сила на Решението за приемането на еврото и приключва 12 месеца след датата на въвеждане на еврото в Република България. В последния вариант на закона се посочва, че това изискване няма да се прилага при:

– продажната цена на стоки и номиналната стойност на ценни книжа на приносител и на платежни инструменти, попадащи извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи, които се поставят трайно и непосредствено върху тях в процеса на производството и при които двойното обозначаване е технически невъзможно;

– продажната цена на тютюневите изделия, изписана върху потребителската опаковка или върху бандерола – за пури и пурети, по която се продават на дребно на краен потребител;

– колонките за зареждане на горива;

– таксиметровите апарати на такситата с дисплеи;

– издаване на документи по чл. 112, ал. 1 от Закона за данък върху добавената стойност, т.е. фактурите.

Предвижда се още в периода на двойно обозначаване общата крайна сума, която се заплаща от потребителя, да се обявява в издавания фискален/системен бон или в друг документ, регистриращ плащането, в евро и в левове заедно с официалния валутен курс на лева към еврото. От датата на въвеждане на еврото на касовите бележки вече ще се изписва стойност само в евро.

От датата на влизане на страната в еврозоната всички банки и други доставчици на платежни услуги еднократно трябва да превалутират всички левови салда по сметки на своите клиенти в евро без такси и комисиони. Официалният валутен курс на лева към еврото е неотменимо фиксираният валутен курс на лева към еврото, т.е. 1.95583 лева за едно евро.

Предвиденият преходен период, в който за разплащане ще могат да се ползват и левове, и евро, е кратък – един месец. Тоест бизнесът ще трябва да води двойно счетоводство в този период и да поддържа двойна каса, ако плащанията са кеш. Обмяната на левове в евро ще е безплатна в търговските банки и „Български пощи“ до шест месеца след приемане на еврото като официална валута. След този период безплатна обмяна ще може да се направи само в БНБ, като за това няма срок.

Още по темата може да прочетете тук.

Има политическа воля, а новата индикативна дата е средата на 2025 г.

Депутатите в бюджетна комисия приеха декларация на ГЕРБ, с която правителството в координация с БНБ се задължава да ускори и завърши процеса по практическа подготовка за приемане на еврото. Изготвянето на нормативната рамка по приемането на еврото трябва да е готова до края на 2024 г., а техническата подготовка трябва да е завършена най-късно до първо тримесечие на 2025 г. В документа е записано още, че страната ни трябва да се присъедини към еврозоната при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, който е 1.95583 лв. за едно евро.

По предложение на Асен Василев и на Мартин Димитров от ПП-ДБ с декларацията правителството се задължава до две седмици след като България изпълни ценовия критерий, да поиска от ЕЦБ и ЕК извънредни конвергентни доклади. Те оценяват готовността на страните за членство в еврозоната, като към момента страната не отговаря единствено на критерия за ценова стабилност (т.е. инфлацията). А прогнозите са това да се случи през есента на тази година.

Пак с тази декларация се дава мандат на правителството в преговорния процес да поиска дата за присъединяване от 1 юли 2025 г. Според Василев от страна на бизнеса няма да има проблем с въвеждане на еврото от средата на годината – поне това са показали консултациите му в периода, в който е бил финансов министър.

Идеята на декларацията е и да се препотвърди силната политическа воля на мнозинството в парламента за ускорено извършване на подготовката за пълноправно членство в еврозоната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar