Марин Димитров беше освободен от ареста и се прибира в Хасково, ако и втората инстанция потвърди

Отвориха плика с показанията на Живко Коцев

Още трима души скоро ще станат обвиняеми по аферата за контрабанда и корупция в митниците. Това стана ясно в Софийския градски съд в четвъртък, когато Марин Димитров обжалва мярката си за неотклонение. В постановлението за привличането му като обвиняем фигурират имената на шефа от Гранична полиция Петър Субев като негов помагач, както и на двама други мъже – Кирил Петров и Кръстю Грозданов. Те са извършители на контрабанда с цигари, в която според прокуратурата участие имал и Марин Димитров. Имената им бяха цитирани и в комисията в парламента, която проверяваше случая в 49-ото народно събрание.

Освен това разследващите са открили доказателства за

още два тира с контрабандни цигари

в периода, за който е действала престъпната група. Така стават общо четири.

Ако апелативният съд потвърди определението на градския, Марин Димитров ще се прибере в Хасково, но под домашен арест още на 27 юни. В ареста все още са синът му Стефан и бившата директорка на митниците Петя Банкова. Четвъртият обвиняем Никола Николов-Паскал е обявен за издирване, но за два месеца и половина от началото на разследването не е открит. Петият засега е бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, който е на свобода с парична гаранция. В началото той даде показания като защитен свидетел. В тях говори за всички участници в схемата. След това обаче стана обвиняем. Затова адвокатът на Марин Димитров поиска показанията му да бъдат извадени от доказателствата по делото. Наложи се прекъсване на заседанието, за да може прокуратурата да осигури папката за него.

„Днес имаме председател на парламента, дано да има и правителство, за да се приключи с тази драма, която беше използвана предизборно“, каза адвокат Иво Найденов. Според него няма доказателства за участието на Марин Димитров в престъпната група за корупция и за контрабанда. Показанията на защитени свидетели били общи и не го сочат като извършител,

снимките му с висши държавници не били доказателство за извършено престъпление,

а единият тир с цигари, за който прокуратурата казва, че са контрабандни, бил пломбиран от митницата в Сърбия и влязъл легално у нас.

Според разследващите обаче Димитров е бил близък с Петя Банкова и двамата решавали заедно кадрови въпроси в митниците. Освен това имал връзки в националната полиция, ГДБОП, прокуратурата и съда. А Живко Коцев му е давал класифицирана информация за разработки за контрабанда.

Имало данни също, че е давал пари на хора, които са заемали висши държавни длъжности. Бил близък и с Паскал. Намерили негова снимка с легендарния контрабандист.

„Не познавам Петя Банкова, никога не съм я виждал и не съм говорил с нея. Никога не съм обикалял по КПП-та и не познавам митнически началници. Не съм се занимавал с престъпления“, заяви Марин Димитров в последната си дума пред съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar