Година и половина след тежката катастрофа край Ахтопол, предизвикана от водач на „Порше“, шофирал рисково и превишил многократно позволената скорост, оцелелите по чудо при нея имат подозрения, че виновникът ще се отърве с минимално наказание.

Инцидентът става на 9 август 2022 г. привечер на най-широката отбивка на пътя в посока с. Синеморец, преди Ахтопол. Компания от седем души, пътуващи с две коли, е спряла да се порадва на красивата гледка. Малко след 20 часа от завоя преди отбивката, преди който има знак за максимална скорост 30 км/ч, излита „Порше“ зад волана на което е 20 годишният по-това време Георги Фиков.

Спортният автомобил удря единият паркиран автомобил на компанията, към който вървят двама мъже, преобръща се и минава на метри от втория, на капака на който се е подпряла млада жена. В процеса на разследването на катастрофата още на място свидетели дават показания, че минути преди катастрофата, по тесния планински пътq, Фиков е изпреварвал рисково на няколко пъти.

Въпреки грубото нарушаване на Закона за движение по пътищата Районна прокуратура – Бургас започва разследване на престъпление по чл. 343 НК – за причиняване на пътнотранспортно произшествие по непредпазливост. С тази формулировка не са съгласни оцелелите по чудо при катастрофата.

Те настояват разследването да е за умишлено престъпление по чл. 325. Той засяга закононарушения, при които грубо е нарушен обществения ред и се изразява явно неуважение към обществото. Когато тези хулигански действия са извършени при управление на моторно превозно средство наказанието е лишаване от свобода до три години и отнемане на шофьорската книжка за определен период. При сегашното обвинение Фиков е заплашен едва от година затвор или пробация.

След като през август тази година Георги Фиков отново попада във фокуса на медиите, заради дрифт на жълтите павета с новото си „Порше“, оцелелите при катастрофата край Ахтопол пишат писмо до районното управление на МВР в Царево и клона на районна прокуратура – Бургас в Царево, с което искат повдигане на по-тежко обвинения на виновния водач. Отговор на писмото до момента няма.

Същият сигнал е изпратен до Окръжния прокурор на Бургас. Отговор идва от наблюдаващия делото прокурор Дилиян Царев, който посочва: „Произнасяне по така направените искания не следва да извършва, доколкото същото касае произнасяне на въпрос по същество, в момент, в който производството се намира на етап на разследване като предстои и извършване на редица процесуално-следствени действия в тази връзка“.

Царев цитира глава 18 от Наказателно процесуалния кодекс, според която произнасянето на прокурора може да стане след „след завършване на разследването“ и след запознаване с всички събрани доказателствени материали, взети както поотделно, така и в тяхната съвкупност. Наблюдаващият делото прокурор допълва, че произнасяне в по- ранен етап би довело и до нарушаване на принципите за обективност, всестранност и пълнота и непредубеденост, залегнали като основни принципи в съвременното правораздаване.

„Възмутени от това бездействие на наблюдаващия прокурор, отправихме сигнал до Върховната прокуратура, в което изложихме фактологията по делото и поискахме да бъде упражнен контрол върху дейността на Районната и Окръжната прокуратура в Бургас“, пишат до „Дневник“ засегнатите. Резултатът е изпращането на преписката по компетентност на Окръжната прокуратура – същата прокуратура, за чиято проверка е сезиран по висшия орган.

Проверка на „Дневник“ в Районна прокуратура – Бургас показа, че две години и половина след катастрофата край Ахтопол по нея все още върви разследване. Говорителят на институцията прокурор Зорница Щърбева уточни, че наблюдаващият прокурор е повдигнал обвинение по чл 343, буква „а“ – катастрофа по непредпазливост, при която са нанесени сериозни материални щети.

Тя допълни, че предстои материалите по случая да се предявят на засегнатите страни, които след като се запознаят с тях, могат да изложат искания, бележки и възражения, включително и с настояване за по-тежко наказание на виновника. Обвинението може да се промени и при появата на нови доказателства. Всички възражения на страните се изпращат на наблюдаващият прокурор, който трябва да се произнесе по тях.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar