Директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР Георги Георгиев е отстранен от длъжност до приключване на образувано дисциплинарно производство срещу него. Това съобщава БТА, позовавайки се на МВР.

Уточнява се, че от вътрешното министерство са отказали повече информация за това какви са причините за дисциплинарното производство.

В неделя (4 февруари) вътрешният министър Калин Стоянов разкритикува дирекция „Вътрешна сигурност“, изтъквайки, че имал „леки забележки“ към нея. „Не бива да реагираме само и единствено когато има подаден сигнал от гражданин“, настоя Стоянов по повод случая със задържани полицаи с подкуп в София, за който сигнал е подал гражданин.

Той подчерта, че работата на дирекцията е предимно оперативна и следва да имат нужната оперативна информация и сами да достигат до такива случаи, без да е необходимо да има пострадал гражданин, който да подаде сигнал. „Те трябва да заработят много активно в тази посока“, настоя Калин Стоянов.

В понеделник (5 февруари) полицай от Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) беше задържан на работното си място по подозрения в шпионаж в полза на Русия. Беше проведена и акция в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Поводът е, че арестуваният полицай е синхронизирал действията си със служител на ДАНС. Част от разследванията, по които е изнасяна информация, са били международни и са засягали схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Спецакцията в ГДБОП е била съвместна между ДАНС, самата ГДБОП, Софийската градска прокуратура и Дирекция „Вътрешна сигурност“.

 

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar