Жител на Краматорск беше осъден на доживотен затвор по обвинение, че е насочил руски удар по ресторант в източния украински град през юни миналата година, при който бяха убити 13 души, съобщи днес главната прокуратура на Украйна, цитирана от Франс прес.

На 27 юни 2023 г. руска балистична ракета отне живота на 13 души, включително четири деца и писателката Виктория Амелина. 64 други загинаха в пицеритята „Риа Пица“ в града, която се ползваше с популярност сред военните.

„Местен жител е осъден на доживотен затвор за ръководене на ракетната атака на окупаторите срещу пицария в Краматорск“, се казва в изявление на прокуратурата. Той е бил „вербуван от Русия“ и е осъден за „държавна измяна“, според същия източник.

Задачата му е била да потвърди „присъствието на украински военнослужещи“ в ресторанта. За тази цел той „записал два видеоклипа, които веднага изпратил на своя събеседник“ в „Телеграм“, съобщи прокуратурата, цитира БТА.

Няколко дни след нападението украинският президент Володимир Зеленски съобщи за ареста на един човек, като го определи като „лицето, което е координирало тази терористична атака“. Не е ясно обаче дали става въпрос за същия човек, отбелязва АФП.

След началото на руското нашествие преди две години Украйна се опитва да изправи пред съда всеки, който е сътрудничил на руските сили, особено в териториите, окупирани за известно време от Москва и след това отвоювани от войските на Киев. Към началото на годината украинската главна прокуратура беше регистрирала над 7000 такива случая и още хиляди обвинения по сходни провинения.

По данни на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека до декември 2023 г. в Украйна вече са били произнесени 941 присъди за сътрудничество на руските сили.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar