През септември 2022 г. две млади бразилки са обявени за изчезнали, а семействата им и ФБР започват отчаяно търсене в САЩ, за да ги открият. Единственото, което знаели, било, че момичетата живеят с инфлуенсърката Кат Торес.

Сега Торес е осъдена на 8 години затвор за трафик на хора и робство на една от тези жени.

Ана не е една от изчезналите жени – обект на издирване от ФБР, но тя също е жертва на принудата на Торес и се оказва ключова за тяхното спасяване. Тя разказва, че е била привлечена от историята и известността на инфлуенсърката.

Това, което Ана не знае, е, че вдъхновяващата история, която Торес разказва, се основава на полуистини и лъжи.

Уебсайтът на Торес обещава на клиентите „любов, пари и самочувствие, за които винаги сте мечтали“.

Видеоклиповете за самопомощ предлагат съвети за взаимоотношенията, благосъстоянието, успеха в бизнеса и духовността – включително хипноза, медитация и програми за упражнения, но само срещу скъп абонаментен план.

Аманда, друга бивша клиентка, която живее в бразилската столица, казва, че Торес я накарала да се почувства специална.

„Всичките ми съмнения, въпроси, решения: Винаги ги отнасях първо към нея, за да можем да вземем решения заедно“, казва тя.

Но изглежда, че съветите са имали и тъмна страна. Ана, Аманда и други бивши последователки казват, че са се оказвали все по-изолирани от приятелите и семейството си и са били готови да направят всичко, което Торес им каже.

Когато през 2019 г. Торес помолила Ана да се премести в Ню Йорк и да работи като неин асистент, тя се съгласила. Тя изучавала хранене в университета в Бостън, но вместо това се уговорила да учи онлайн, и казва, че приела предложението да се грижи за животните на Торес – и да ѝ готви, пере и чисти – за около 2000 долара на месец.

Когато пристига в апартамента на Торес, тя бързо разбира, че той не отговаря на съвършенството, което се вижда в Инстаграм на инфлуенсърката.

„Беше шокиращо, защото къщата беше наистина разхвърляна, много мръсна, не миришеше добре“, казва тя.

Ана разказва, че Торес сякаш не можела да прави дори елементарни неща без нея, като например да си вземе душ, защото не можела да понася да бъде сама. Тя описва, че е трябвало постоянно да бъде на разположение на Торес, като ѝ е било позволено да спи само по няколко часа на диван, пропит с котешка урина, съобщи bTV.

„Сега виждам, че ме използваше като робиня… изпитваше удоволствие от това“, казва Ана и споделя, че никога не ѝ е било плащано за работата.

„Чувствах се така: „Заклещена съм тук, нямам изход“. Вероятно бях една от първите ѝ жертви на трафик на хора“, допълва тя.

Ана разказва, че когато се опитала да говори с Торес, тя станала агресивна, което отключило болезнената история на Ана с домашното насилие. В крайна сметка след три месеца Ана намира начин да избяга, като се премества при нов приятел.

Това обаче не е краят на ролята на Ана в живота на Торес. Когато семействата на други две млади бразилки съобщават за тяхното изчезване през септември 2022 г., Ана знае, че трябва да действа.

Повтаряйки модела, който е започнала с Ана, Торес се насочила към най-преданите си последователи, опитвайки се да ги вербува да дойдат и да работят за нея. В замяна обещава да им помогне да постигнат мечтите си.

Дезире Фрейтас и Летисия Майа са двете жени, които се местят да живеят с Торес и изчезват. Друга бразилка, която наричаме Сол, също е наета.

Публикувайки в каналите си в социалните медии, Торес представя на последователите си своя „клан от вещици“.

Дезире разказва, че Торес ѝ е купила самолетен билет от Германия, като ѝ е казала, че има склонност към самоубийство и се нуждае от подкрепа.

Торес е обвинена и в това, че е убедила Летисия, която е била на 14 години, когато е започнала сесиите с нея за лайф коучинг, да се премести в САЩ по програма за работа, а след това да се откаже и да живее и работи с нея.

Що се отнася до Сол, тя казва, че се е съгласила да се премести при Торес, след като останала без дом, и е била наета да провежда четене на таро и уроци по йога.

Но не след дълго жените откриват, че реалността е много по-различна от приказката, която им е била обещана.

В рамките на няколко седмици Дезире разказва, че Торес я притиска да работи в местен стриптийз клуб, като казва, че ако не се подчини, Дезире ще трябва да върне всички пари, които е похарчила за нея: полети, настаняване, обзавеждане на стаята и дори „магьосничеството“, което Торес е извършила.

Дезире разказва, че не само не е имала тези пари, но и по онова време е вярвала в духовните сили, които Торес твърдял, че притежава, така че когато Торес я заплашил, че ще я прокълне за това, че не е изпълнила заповедта, тя се изплашила.

Неохотно Дезире се съгласява да работи като стриптизьорка.

По думите им, ако жените не изпълнят определените от Торес квоти, които са нараснали от 1000 до 3000 долара на ден, не им се разрешава да се върнат в къщата същата вечер.

„Накрая няколко пъти спах на улицата, защото не можех да достигна до това“, разказва Дезире.

Банковите извлечения показват, че само през юни и юли 2022 г. Дезире е превела над 21 000 долара по сметката на Торес. Тя казва, че е била принудена да предаде значително по-висока сума в брой.

Проституцията е незаконна в Тексас и Дезире казва, че Торес я е заплашвала, че ще я докладва в полицията, ако някога реши, че иска да спре.

През септември приятели и роднини на Дезире и Летисия в Бразилия започват кампании в социалните мрежи за намирането им, тъй като са все по-загрижени след месеци без връзка.

По това време те вече едва се разпознават. Косите им на брюнетки са боядисани в платинено русо, за да приличат на тези на Торес. Дезире разказва, че до този момент всичките ѝ телефонни контакти са били блокирани и тя безпрекословно е изпълнявала заповедите на инфлуенсърката.

Ана, която е живяла с Торес през 2019 г., казва, че веднага щом е видяла изчезналите момичета по новините се досетила, че „Торес държи други момичета“.

Така тя работи съвместно с ФБР и всички други институции, ангажирани със случая.

В смразяващи видеоклипове в Instagram Дезире и Летисия, отричат да са държани в плен и настояват хората да спрат да ги търсят.

През ноември 2022 г. полицията най-накрая убеждава Торес и двете жени да се явят лично на разпит в Мейн.

Детективът, който разпитва Торес, Дезире и Летисия – детектив Дейвид Давол – разказва пред Би Би Си, че той и колегите му веднага са забелязали притеснителното поведение на двете бразилки.

Те подхождали с недоверие към правоприлагащите органи и нежелание да говорят без разрешението на Торес.

„Трафикантите на хора невинаги са като във филмите, където има банда, която отвлича хора. Много по-често това е човек, на когото имате доверие“, казва детектив Давол.

До декември 2022 г. двете жени са върнати благополучно в Бразилия.

A по-рано през юли 2024 г. Торес е осъдена от бразилски съдия на 8 години затвор за това, че е подложила Дезире робство, сексуална експлоатация, както и за трафик на хора.

Повече от 20 жени са съобщили, че са били измамени или експлоатирани от Торес. Адвокатът на Торес заяви пред Би Би Си, че тя е обжалвала присъдата си и твърди, че е невинна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar