В отношенията между Република Северна Македония и България има две траектории – едната, свързана с историята и идентичността, а другата – за човешките права, и предложението за промени в Конституцията на страната са били начинът, по който акцентът да бъде поставен върху човешките права, защото това е „терен“, на който Северна Македония е добра, казва в интервю за изданието „Фронтлайн“ министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

„Въпреки че имаше опит целият фокус да бъде поставен върху историческия въпрос и този за идентичността, ние успяхме не само да направим такова изместване, но и да убедим Европейския съюз, целият дискурс с България да бъде погледнат през призмата на малцинствата и човешките права… Това е нашият съзнателен начин за изместване на центъра на тежестта на процеса в поле, където сме добри…. Защото сме най-добри в правата на човека, в колективните права и искаме да играем на терен, където сме най-добри, а не на терен, където няма обективна оценка… Конституционните промени бяха нашият начин да излезем от спора за историята и идентичността в проблема с България… Ако не направим конституционните промени, които бяха по наша инициатива, тогава оставяме терен въпросите да се върнат към първата траектория, което не е в наш интерес“, казва Османи.

По думите му опозицията в Северна Македония няма сериозни аргументи срещу конституционните промени, които предвиждат включването на българите в основния закон на страната, а на „такъв важен стратегически за страната въпрос се гледа единствено през призмата на предстоящите избори“.

„Най-важното, което научават страните членки, е, че по въпроса за членството в ЕС не трябва да има партийно-политически различия, защото той надхвърля мандата на едно политическо правителство. За съжаление, опозицията прави обратното – партизира европейската перспектива на държавата… Те виждат, че гражданите имат разочарования заради трудния път, през който сме минали, и се опитват да злоупотребят с емоциите им и да ги превърнат в гласове, за да приложат (след изборите) същите разпоредби, но вече от позиция на властта“, казва Османи.

Според него ясното послание към гражданите на Северна Македония е дали подкрепят политически партии, които упорито блокират процеса на евроинтеграцията, или онези, които желаят страната да стане член на ЕС. По думите му промените в Конституцията са това, което „ще размрази процеса и ще даде възможност за продължаване на пътя към ЕС“, а Русия не може да бъде алтернатива.

„Виждали ли сте някой да ходи да работи или да търси образование в Русия? Отиват в Европейския съюз, защото имаме една и съща ценностна система и географски, културно, икономически, исторически ние принадлежим към тези ценности. Това, с което някой може да злоупотребява, е разочарованието от този труден процес (към ЕС), за да поддържа постоянно някакво латентно напрежение и по този начин да се опитва да използва и манифестира някакво влияние и ние виждаме това през цялото време – чрез опити за антинатовска, антиевропейска пропаганда, пропаганда за нарушаване на междуетническите отношения“, казва Османи.

На въпрос дали е възможно някакво споразумение между управляващите и опозицията, за да бъдат гласувани промените в Конституцията, Османи посочва, че докато не стане ясно, че членството в Европейския съюз изисква компромис и консенсус между опозиция и правителство, страната никога няма да стигне до членство в ЕС, но изразява убеденост, че „в опозицията има депутати, които разбират проблема за двете траектории (в отношенията с България) и са наясно, че ако не бъде запазен курсът за защита на човешките права, ще се върне другият- за историята и идентичността“.

Османи отрича твърденията, че по време на посещението в Северна Македония на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар е била проведена среща, на която се е разговаряло за промените в Наказателния кодекс, в която е участвал и Али Ахмети – председател на ДСИ, най-голямата албанска партия и коалиционен партньор на СДСМ.

Източник: БТА, Маринела Величкова

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar