Върховният касационен съд отмени влязло в сила съдебно решение на Окръжния съд във Велико Търново, с което е отказано на трасжена да смени пола, имената и ЕГН-то си.

Делото е образувано по молба на Петра Христова от Горна Оряховица, която от години води битка за нова самоличност. Тя стана и първата българка, осъдила страната ни в Страсбург, и получи 7500 евро обезщетение за нарушени човешки права.

Транссексуалната жена, която е магистър по английска филология и бакалавър приложна лингвистика,

чака от края на 2022 г. да получи документи с женска самоличност

на база на решението от Европейския съд по правата на човека. Тълкувателното решение на ВКС от 20 февруари 2023 г. за отказ от юридическа смяна на пола на транссексуалните бе аргумент това да не се случи.

Петра не се примири и продължи борбата за женска самоличност. Юристите, които я представляват, подготвяха втора жалба до Европейския съд по правата на човека.

„Събрали са случаи и на други хора, които се чувстват като мен“, каза през ноември Петра.

„Това са казуси, които засягат правото на личен живот, т.е. в Страсбург делото бе гледано с приоритет откъм време, защото се приема, че ситуацията на неизвестност кой какво прави с живота си и как трябва да бъде възприеман не е редно да продължава безкрайно. Вместо същият подход да бъде приложен впоследствие от България и въпросният човек да получи документи, с които да кандидатства на работа, за образование и т.н., те отказват да приложат решението на Страсбург“, разясни тогава адвокат Милена Докова от Пловдив. Втората жалба беше колективна, беше готова, но не беше подадена.

Междувременно произнасяне на върховните магистрати може да се окаже пробив. В решението на ВКС от 2 февруари 2024 г. се посочва, че е охранително. Представлява извънреден контрол на влезли в сила решения. Върховните магистрати се базират на чл.303 от ГПК, който визира акта на съда в Страсбург за установено нарушение нa Koнвeнциятa зa зaщитa нa пpaвaтa нa чoвeкa и ocнoвнитe cвoбoди и нуждата дa ce поправят.

„…за да бъдат отстранени последиците от констатираното с решението на ЕСПЧ нарушение на чл.8 ЕКЗПЧОС, произтичащо от липсата на анализ на индивидуалното положение на молителя и от нарушаване на баланса между личните му интереси и т.нар. обществен интерес, е необходима отмяна на влязлото в сила решение и възстановена висящността на производството“, се казва в решението на тричленния състав на ВКС с председател Жива Декова.

Върховните съдии връщат гражданското дело в Търново за разглеждане от друг състав.

От 2018 г. Петър/Петра тръгва из съдебните зали, за да стане жена по документи. Районният съд в Горна Оряховица уважава желанието ѝ, но Окръжният съд във Велико Търново, който разглежда делото на втора инстанция, отменя решението. Той изтъква, че полът е биологично състояние от раждането и не подлежи на промяна. Магистратите казват още, че дори и да се установи, че човекът се самоопределя като жена и е започнал хормонална процедура, законите ни не позволяват промяна на пола в гражданските регистри.

ВКС не допуска обжалване и случаят стига до Страсбург.

Трансформацията на горнооряховския ученик Петър Христов в момиче тръгва, когато е на 17 г. „Започнах да приемам хормонални препарати изцяло на своя глава. Вече бях навлязла в пубертет, изпитвах отвращение от себе си“, разказа Петра пред „24 часа“.

През януари 2022 г. в клиника в Гърция

премахнали оперативно мъжките ѝ полови органи,

а през май се сдобила и с импланти за бюста.

„Това е нещо, което си го имаш, то е естествено. Изваждаш го навън, вместо да го таиш в себе си. Промених тялото си. Това е начин да съм пълноценна и да мога да живея нормален живот“, обяснява Петра.

Заради административните спънки обаче тя казваше, че се чувства в затвор в собствената си държава. Сега отново има надежда, че ще успее да заличи всяка следа от рождения си пол.

Петра Христова: Всеки заслужава щастие, стига да не пречи на другите

– Какво се случи с теб след решението на Съда по правата на човека?

– Обнадеждих се, че някой някъде чу гласа ми. Имах подкрепа от адвокатите ми. Започнах ново образование – астрология. Написах и втора книга, очаквам я от печат до две седмици. След решението си дадох сили да продължа, за да има уредба за хората, които искат да променят пола си наистина, да покажа различната страна на „различните“ хора, а не тези, които го правят от прищявка.

– Изглеждаше, че битката е спечелена, но дойде произнасянето на българския съд, че полът е по рождение и не може да бъде променян документално. Тогава как се почувства?

– В първия момент се появи тъга от егото, което винаги е болезнено. Когато прегледах решението, не видях никъде консилиум със специалисти, ендокринолози, психиатри, психолози и т.н. – само мнението на шепа хора, които смятат, че не бивало да се сменя пол по документи, даже при извършена операция, безброй експертизи, хормонална терапия и т.н. За кратко време се събрах и започнах да обсъждам темата с адвокати, консулти и да изготвям проекти. Битката не е загубена, но победата бе отложена.

– Какво казват адвокатите ти за развитието на казуса в Окръжния съд?

– Казаха, че ще бъдат с мен до края на този процес, ще го извървим рамо до рамо. Все пак всеки заслужава да бъде щастлив, стига да не пречи на останалите. Аз съм даже убедена, че допринасям. Оптимистка съм, но съм разочарована, че все още нямаме дата за заседание във Велико Търново. Трябва да има уредби и те да са ясно разписани – в срокове, в процедури, като пътеводител.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar