27 членове на крайнодясната екстремистка група „Райхсбюргер“ (граждани на Райха) получиха обвинения от германската прокуратура за планиране на преврат срещу федералната република, съобщи Би Би Си във вторник.

„Членовете на групата категорично отхвърлят държавните институции и свободния демократичен конституционен ред“, се казва в обвинението.

Повдигнатите обвинения са в планиране на свалянето на демократичната политическа система в Германия и извършване на конкретна подготовка за преврат в началото на лятото на 2021 г.

Обвинените са предимно сътрудници на Хайнрих XIII, принц Ройс, който според заговорниците е трябвало да бъде обявен за регент след свалянето на правителството в Берлин.

При встъпването си в длъжност той е трябвало да договри мирен договор със съюзническите сили, които спечелиха Втората световна война. Принц Ройс се е опитал да се срещне с представители на руското правителство, за да получи подкрепа за преврата, според прокурорите.

Според плана превратът е трябвало да започне с нахлуване в германския парламент с малка група въоръжени бойци. “

Биргит Малсак-Винкман, тогава член на Бундестага от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, е трябвало да стане министър на правосъдието. Прокурорите смятат, че тя е предоставила достъп до парламентарните сгради на други съзаговорници.

Твърди се, че бъдещите бунтовници са се опитали да вербуват войници и полицаи. Групата е съставила списъци с врагове. Членовете са били наясно, че техните планове ще доведат до убийства, според обвинителния акт. Заподозрените заговорници са имали достъп до около 380 огнестрелни оръжия и 148 хил. патрона.

Членовете на групата са подписвали декларация за поверителност, за чието нарушаване е била предвидена екзекуция за държавна измяна. Някои от обвиняемите бяха арестувани при акции на федералната полиция миналия декември. Според Службата за защита на конституцията – агенцията за вътрешно разузнаване, в Германия има около 23 хил. последователи на движението „Райхсбюргер“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar