Обвинената за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски не се призна виновна за атентата, при който Тарски загина от осколките на подарена му статуетка.

Даря Терпова се изправи пред съд за първи път в сряда в началото на процеса за престъпление, квалифицирано като терористичен акт, съобщава руската агенция „Интерфакс“.

Владлен Татарски, професионален псевдоним на Максим Фомин, загина в кафене в Санкт Петербург на 2 април докато посрещаше гостите си за среща с читатели, след като получи статуетка на руски военен командир, в която е имало взривно вещество.

Популярен руски военен блогър загина при взрив в Санкт Петербург

Руските служби заловиха на следващия ден Терпова – противничка на войната в Украйна. В сряда тя се изправи пред съд в Москва с три обвинения: извършване на терористичен акт, незаконно пренасяне на взривно устройство и използване на умишлено подправен документ за извършване на друго престъпление.

Терпова призна само последното обвинение.

„Не знаех, че фигурката съдържа взривно устройство“, заяви тя пред съда, цитирана от „Интерфакс“.

Според прокуратурата обаче младата жена е част от престъпна група, създадена от неустановени лица на територията на Украйна. Тя дълго време се е опитвала да спечели доверието на жертвата, за да я допусне той близо до себе си в деня на атаката.

По същото дело е присъединен и жителят на Санкт Петербург Дмитрий Касинцев, който е обвинен в укриването на Трепова. Той оспорва квалификацията на деянието, дадено от прокуратурата като „предварително необещано укриване на особено тежко престъпление“.

Според обвинителния акт, прочетен в съда, целта на престъпната група е била „да дестабилизира дейността на държавните органи на Руската федерация“ заради несъгласие с войната в Украйна.

Трепова е била привлечена в групата през март 2022 г. чрез социалните мрежи.

Прокуратурата твърди, че взривното устройство, маскирано като бюст на военен командир, чиято детонация уби Татарски, е било оборудвано с проследяващо устройство. Статуетката е била направена няколко месеца преди терористичната атака. Експлозията в кафенето е извършена с помощта на телефон, в който е имало SIM карта от естонски оператор. Следствието не е успяло да идентифицира члена на групата, който е задействал бомбата.

Фомин/Татарски е единствената жертва на инцидента, при който са ранени 52-ма души и сериозно е пострадало кафенето, стана ясно в съдебната зала.

Националният комитет за борба с тероризма заяви още по време на разследването, че атаката е била планирана от украинските разузнавателни служби, припомня „Интерфакс“. Според Федералната служба за сигурност взривното устройство е дадено на Трепова от украинския гражданин Юрий Денисов, който е следил блогера един месец и е напуснал Русия ден след убийството му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar